Moszkva felszólította az észt nagykövetet, hogy hagyja el Oroszországot

2023. január 23. – 12:38

Másolás

Vágólapra másolva

Moszkva lefokozta a diplomáciai kapcsolatait Észtországgal, és felszólította az észt nagykövetet, hogy hagyja el Oroszországot.

„Az orosz fél úgy döntött, hogy a mindkét országban lévő diplomáciai képviselőt ideiglenes ügyvivővé minősíti vissza” – áll a külügyminisztérium közleményében.

„Az Észt Köztársaság nagykövetének február 7-én el kell hagynia az Oroszországi Föderációt” – közölte a minisztérium.

Ez az első alkalom, hogy Oroszország kiutasította egy uniós ország nagykövetét az ukrajnai invázió kezdete óta.

Donbass gyermekei című szabadtéri fotókiállítás a moszkvai észt konzulátus előtt 2023. január 23-án – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP
Donbass gyermekei című szabadtéri fotókiállítás a moszkvai észt konzulátus előtt 2023. január 23-án – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

Az intézkedésekre azt követően került sor, hogy Észtország drasztikusan csökkentette Oroszország tallinni nagykövetségének létszámát, ezért Moszkva „totális ruszofóbiával” vádolta meg a balti országot. Az orosz külügyminisztérium szerint Észtország „szándékosan rombolja” a Moszkvával való kapcsolatokat.

„A totális ruszofóbiát, az országunkkal szembeni ellenségesség ápolását Tallinn az állami politika szintjére emelte” – közölték.

Észtország szombaton Litvániával és Lettországgal közösen szólította fel Németországot, hogy engedélyezze a Leoprad 2 tankok szállítását Ukrajnába.

(AFP/Barron's)

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!