Átvizsgálták Joe Biden delaware-i házát, és újabb minősített iratok kerültek elő

2023. január 22. – 08:53

Másolás

Vágólapra másolva

Azután, hogy az elmúlt hónapokban Joe Biden korábbi irodájában, garázsában és könyvtárában is minősített iratokat találtak, az amerikai elnök delaware-i házából újabb dokumentumok kerültek elő. Ezúttal hat darab iratot találtak az igazságügyi minisztérium munkatársai, és ezek között minősített jelzéssel ellátott iratok is voltak, közölte szombati közleményében Joe Biden ügyvédje, Bob Bauer.

Az iratok egy része az 1973 és 2009 közötti időszakból származik, amikor Biden szenátor volt Delaware-ben, másik részük pedig azokból az évekből, amikor Barack Obama alelnöke volt. Az ügyvéd közlése Biden kézzel írott jegyzeteit is magukkal vitték az igazságügyi minisztérium munkatársai. Az amerikai elnök maga ajánlotta fel, hogy kutassák át az otthonát, de a tizenkét órán keresztül tartó kutatás alatt nem tartózkodott a házban. Arra nem tért ki a közlemény, hogy házban pontosan hol találták meg az iratokat.

Robert Hur különleges ügyész azt vizsgálja, hogy a jelenlegi elnök és csapata megfelelően kezelték-e az Obama-adminisztráció idején keletkezett iratokat. Joe Biden álláspontja szerint az otthonában és egykori irodájában megtalált iratok utólag jelentéktelennek bizonyultak, és nem bánja, hogy a félidei választások előtt nem hozta nyilvánosságra az iratok felfedezését. Korábban azt nyilatkozta: meglepődött azon, hogy minősített iratok kerültek elő az irodából, amit még elnöksége előtt használt, egyben reméli, hogy hamarosan lezárul a vizsgálat. Mindenesetre az ügy nem jött jól politikailag Bidennek, akinek népszerűsége mostanában kezdett javulni.

A republikánusok azzal támadják az elnököt, hogy vele szemben kevésbé szigorúak a hatóságok, miközben egy hasonló ügyben nyomozás zajlik Donald Trump korábbi amerikai elnök ellen. Lényeges különbség azonban, hogy az exelnök mar-a-lagói birtokán több mint 300 minősített iratot talált az FBI a házkutatás során, és a hírek szerint ezek között szigorúan bizalmas iratok is voltak.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!