Nincs új cseh államfő az első körben, Orbán szövetségese egy hajszállal második

2023. január 14. – 17:30

Nincs új cseh államfő az első körben, Orbán szövetségese egy hajszállal második
Andrej Babiš cseh államfőjelölt, volt miniszterelnök voksol egy pruhonicei szavazóhelyiségben a cseh elnökválasztás kétnapos első fordulójának első napján, 2023. január 13-án – Fotó: Martin Divisek / MTI/EPA

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sikerült megválasztani az új cseh államfőt a közvetlen elnökválasztás szombaton befejeződött kétnapos első fordulójában. A szavazatok 85 százalékának összesítésekor még az Orbán Viktor szövetségesének számító Andrej Babiš vezetett, de a végére megfordult a sorrend: ellenfele, Pavel 35,38 százalékot, Babiš pedig 35,02 százalékot kapott.

A győzelemhez a szavazatok több mint 50 százalékának a megszerzésére lett volna szükség, ami a nyolc jelölt közül senkinek sem sikerült, írja az MTI.

A választási körzetek 85 százalékában leadott szavazatok alapján a két hét múlva sorra kerülő második fordulóba Andrej Babiš volt kormányfő és Petr Pavel nyugalmazott tábornok kerül. Babiš a leadott szavazatok 37 százalékát, Pavel pedig 34 százalékát kapta.

Frissítés a szavazatok 99,8 százalékának összesítésekor: megfordult az állás

A szavazatok 99,8 százalékának összeszámlálása alapján a két hét múlva sorra kerülő második fordulóba Petr Pavel nyugalmazott tábornok és Andrej Babiš volt kormányfő került. A két vetélytárs közti különbség minimális: Pavel 35,38 százalékot, Babiš pedig 35,02 százalékot kapott. A harmadik helyezett Danuse Nerudovára eddig a választók 13,92 százaléka szavazott. A többi jelölt tíz százalékon aluli eredményt ért el.

A választási részvétel 68,25 százalékos volt, ami új rekordnak számít. Öt éve ez a mutató 61,9 százalékot tett ki.

„Nagyon örülök. A szoros eredmény komoly munkára ösztönöz a második forduló előtt”

–mondta Petr Pavel újságíróknak. A nyugalmazott tábornok egyúttal köszönetet mondott több jelöltnek, Danuse Neroduvának, Pavel Fischernek és Marek Hilsernek, akik felszólították választóikat, hogy a második körben Petr Pavelt támogassák.

Az első elemzések szerint Pavelre elsősorban a nagyvárosok lakói, a sikeres vállalkozók, értelmiségiek és magasabb végzettséggel rendelkezők, míg Babišra a vidékiek, az idősebbek, a nyugdíjasok és a nehezebb szociális helyzetben lévő választópolgárok szavaztak. A választás első körének két napja alatt incidensekről nem érkezett jelentés.

A háromesélyes elnökválasztás tehát kétesélyessé vált az első kör után. Mint írtuk, a választás tétje, hogy államfőként tér-e vissza a 2021-es parlamenti választást kisebb meglepetésre elveszítő exkormányfő, az Orbán Viktor szövetségesének tartott Andrej Babiš, vagy megerősíti pozícióit a populistának tartott Babiš irányvonalát elutasító, jelenleg kormányon lévő oldal. A választási kampánynak Orbán Viktor és az ukrajnai háború is visszatérő motívuma. Elemzésünket a helyzetről itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!