Magyar lisztért járnak Romániába a magyarok

2023. január 12. – 19:51

Magyar lisztért járnak Romániába a magyarok
Jó utat! – üzeni egy tábla a Pete-Csengersima határátkelő román oldalán – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre több magyar dolgozik Romániában, és vásárolni, tankolni is mind gyakrabban mennek át a határon, írja az RTL.hu a román Pro tévé riportja alapján. Egy boltos arról beszélt, azt a lisztet adják el a magyaroknak, amit Magyarországról importálnak.

Egy járművekhez való kormányokat összeszerelő üzemben, a nagyváradi ipari parkban hétről hétre egyre több magyarországi magyar dolgozik a riport szerint. Köztük van Dóra is, aki mindössze 10 kilométerre lakik a határtól. A férjével dolgoznak Nagyváradon, fejenként több mint 400 ezer forintnak megfelelő összeg a havi fizetésük.

Az asszony a román Pro tévének elmondta, hogy jobban keres, és közelebb is van a munkahelye. Ahol laknak, ott egyáltalán nincs munka. A gyár vezetője szerint a közelség és a jobb fizetés mellett a nagyon jó munkakörülmények miatt is járnak át hozzájuk dolgozni a magyarok. Sok cég a bejárást is megoldja a munkatársaknak.

A romániai Bihar megye munkaügyi hivatalának vezetője, Békési Csaba szerint náluk a munkanélküliség alacsonyabb, mint Kelet-Magyarországon, és nem gond a beilleszkedés sem. Egy kolozsvári szakember szerint Románia immár fejlettebb, mint a szomszédai, ezért ez egyre inkább tendencia lesz.

Hétvégente aztán főként bevásárolni érkeznek a magyarok. Nagyon gyakran jönnek, panaszkodnak a cukorválságról, és hogy már lisztet sem tudnak venni, és megveszik tőlünk azt a lisztet, amit Magyarországról importáltunk – mesélte a stábnak egy eladónő.

A Pro tévé azzal zárja a tudósítását, hogy miután az üzemanyag is olcsóbb Romániában, a magyarok a kocsijukat is a határ román oldalán tankolják meg.

Lapunk korábban egy riportban mérte fel, megéri Magyarországról átmenni a román Lidlbe bevásárolni? A válasz: van, amiért igen, van, amiért nem, de van termék, ami hiába drága, legalább lehet kapni belőle.

„Nem járnak át hatósági áras élelmiszerért Romániából. Nálunk maximum egy kiló cukrot, egy liter olajat vagy tíz tojást vehetnek, ennyiért pedig nem éri meg átjönni. Mi járunk inkább át vásárolni. Befőzéshez kellett nagyobb mennyiségű cukor, és olajra is szükségem volt, ezért a napokban elmentünk Szatmárnémetibe beszerzőútra. Sokkal drágábban vettük, de legalább annyit adtak, amennyit kértünk” – mesélte egy magyarországi, határközeli bolt eladója.

Ebben a riportunkban pedig arról írtunk, hogy több száz romániai család életét keseríti meg napi szinten, hogy felültek a schengeni ígéreteknek. Bő tíz évvel ezelőtt még jó ötletnek tűnt a drága romániai városokba magyarországi, határ menti településekről ingázni. A helyzet azóta csak romlott, Románia schengeni csatlakozásának ismételt elutasítása pedig sokakat sodort a kétségbeesés szélére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!