Meghalt George Pell bíboros, akit korábban pedofília miatt ítéltek el

2023. január 11. – 08:44

Meghalt George Pell bíboros, akit korábban pedofília miatt ítéltek el
George Pell ausztrál bíboros, a Vatikán gazdasági titkárságának prefektusa 2017-ben – Fotó: Massimo Percossi /MTI / EPA

Másolás

Vágólapra másolva

81 éves korában meghalt George Pell ausztrál bíboros, a Vatikán egykor harmadik legbefolyásosabb tisztviselője. Pellt 2017-ben hazájában beperelték, majd elítélték pedofil bűncselekmények miatt – írja a BBC.

Az ausztrál George Pell országának egykor legmagasabb rangú egyházi tisztviselője volt. De nemzetközi téren is ismert volt: 2014 után vatikáni kincstárnokként, a pápa főtanácsadójaként is dolgozott.

Pell volt a legmagasabb rangú egyházi vezető, akit szexuális visszaélés miatt valaha elítéltek.

A bíborosra 2019-ben róttak ki hatéves börtönbüntetést, mert 1996-ban két templomi kórustag fiút is molesztált melbourne-i érsekként. Tizenhárom hónapot töltött börtönben, miután az ausztrál legfelsőbb bíróság 2020-bandöntő bizonyíték hiányában hatályon kívül helyezte ítéletét.

Az egyházban a hagyományos katolikus értékek erős támogatójának tartották, konzervatív nézeteket vallott, és a papi cölibátust is szorgalmazta. 2020-ban a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy nincs kétsége afelől, hogy „közvetlen” stílusa és a fontos kérdések – mint például abortusz – hagyományos megközelítése miatt fordult ellene a közvélemény.

A katolikus egyházat több botrány is megrázta az elmúlt években, ezekről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!