Bolsonaro kórházba került

2023. január 9. – 20:21

Bolsonaro kórházba került
Jair Bolsonaro köszönti tüntető támogatóit a brazíliavárosi Alvorada-palota előtt 2022. december 11-én – Fotó: Andre Borges / MTI / EPA / EFE

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyik floridai kórházba vitték Jair Bolsonaro korábbi brazil elnököt, jelentette több hírügynökség. A BBC szerint felesége, Michelle Bolsonaro az Instagramon megerősítette, hogy alhasi fájdalmakkal kezelik őt, megfigyelés alatt áll. Panaszai összefüggenek azzal a késeléses támadással, amelynek a 2018-as elnökválasztási kampány alatt volt elszenvedője. Már korábban is kórházba kellett vinni hasonló panaszok miatt.

A Bloomberg emlékeztet arra, hogy Bolsonaro december 30. óta tartózkodik az Egyesült Államokban, és kihagyta riválisa, Luis Ignácio Lula de Silva beiktatását. A jobboldali exelnök hívei vasárnap megrohamozták a kongresszus, az elnöki hivatal és a legfelsőbb bíróság épületét, és súlyos károkat okoztak. Több száz embert tartóztattak le a zavargások után.

A helyzet kísértetiesen hasonlít arra, amikor Donald Trump hívei majdnem pontosan két éve megostromolták a Capitoliumot, az amerikai törvényhozás épületét. Bolsonaro Trumpot utánozva már 2021-ben elkezdte elhinteni a választási eredményekkel szembeni bizalmatlanság csíráit, állítva, hogy az elektronikus szavazógépeken keresztül a baloldal belenyúl majd a választás eredményébe.

Twitter-üzeneteiben Bolsonaro elítélte „a középületek fosztogatását és lerohanását”, de tagadott minden felelősséget, elutasítva „a bizonyíték nélküli vádakat”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!