Modern kori kincsvadászat Hollandiában: egy régi náci térképpel indult minden

2023. január 6. – 16:02

Modern kori kincsvadászat Hollandiában: egy régi náci térképpel indult minden
A nácik térképe az ommereni kincsről – Fotó: Sem van der Wal / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Miután a közvélemény megismerte a kincses térképet, fémdetektorokkal és lapátokkal felszerelt tömeg indult el Ommeren városka felé.

A Reuters számolt be arról, hogy egy régi térkép alapján valóságos kincsvadászat indult a hollandiai Ommeren településen. Állítólag német katonák több millió euró értékű kincset rejtettek el a második világháború idején errefelé, és ez felkeltette az amatőr kincsvadászok érdeklődését.

Azóta fémdetektorokkal és lapátokkal felfegyverkezett csoportok bolyonganak az ország keleti részén fekvő Ommeren melletti mezőkön. A térképet kedden hozta nyilvánosságra a Holland Nemzeti Levéltár. Az archívum szerint a térkép azt jelzi, hogy a náci katonák hol rejtettek el négy nagy, gyémántokkal, rubinnal, arannyal, ezüsttel és mindenféle ékszerrel teli dobozt, amelyeket 1944 augusztusában egy banki robbantás után zsákmányoltak.

A térképet tároló kutatási dossziét ezen a héten hozták nyilvánosságra, mivel lejárt a legfeljebb 75 éves időtartam, amely alatt a térképet bizalmasan kellett kezelni. Bár a kincs létezését soha nem tudták teljesen megerősíteni, az intézet 1947-ben számos sikertelen kísérletet tett a megtalálására – mondta Anne-Marieke Samson, a Nemzeti Levéltár szóvivője a Reutersnek.

„Nem tudjuk biztosan, hogy létezett-e a kincs. De az intézet sok ellenőrzést végzett, és megbízhatónak találta a történetet”

– mondta Samson.

Ommeren volt polgármestere, Klaas Tammes, aki jelenleg a kincset rejtő földeket birtokló alapítványt vezeti, elmondta, hogy az ország minden részéről látott embereket.

Mint mondta,

„egy térkép, amelyen három fasor és egy piros kereszt jelzi azt a helyet, ahol kincset kell elrejteni, megindítja a képzeletet. Aki talál valamit, annak jelentenie kell nálunk, hát majd meglátjuk.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!