Szemétgyűjtő gátakat szerelnek fel több folyón a román-magyar határnál

2023. január 4. – 15:57

Szemétgyűjtő gátakat szerelnek fel több folyón a román-magyar határnál
A Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai munkagépekkel szedik ki a romániai vízgyűjtőről érkező hulladékot a Szamosból Olcsvánál, ahol már évek óta küzdenek a folyón érkező szeméttel – Fotó: Balázs Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Szemétgyűjtő gátakat szerelnek fel több romániai folyón a román-magyar határ mentén, hogy megakadályozzák az úszó hulladék átjutását Magyarországra.

A hidrotechnikai berendezéseket Bihar megye határ menti térségében szerelik fel a Berettyó, a Sebes-Körös és a Fekete-Körös egy-egy szakaszán – mondta szerdán az Agerpresnek Pásztor Sándor, a megye vízügyi igazgatóságának vezetője.

Az igazgató szerint a vízügyi hatóság 650 ezer eurós nemzetközi finanszírozást szerzett e célra, az úszó hulladék összegyűjtésére alkalmas berendezéseket 2024 decemberéig kell felszerelni.

Már Nagyvárad fölött is alkalmaznak hasonlót, amely nagy mennyiségű hulladékot gyűjt össze – mondta. Az újabb berendezések a part közelébe irányítják a folyón úszó hulladékot, amit utána kotrógéppel emelnek ki.

Pásztor Sándor elmondta, a vízügyi igazgatóságnak nem a szemét összegyűjtése a feladata, de próbálják orvosolni az emberek iskolázatlansága miatti helyzetet, és megakadályozni, hogy a szemét átjusson Magyarországra – írja az MTI.

Elmondta, hogy a Szamoson és a Tiszán nagyobb a baj, előbbi Beszterce és Kolozsvár környékéről, utóbbi Ukrajnából is szállítja a szemetet.

A Körösök vízgyűjtő medencéjének bihari szakaszát gyakrabban tisztítják és kormánytámogatással az Éren és a Berettyón is újabb hidrotechnikai berendezéseket terveznek felszerelni.

Romániában évek óta súlyos környezetszennyezést okoz, hogy több tonnányi műanyag palack és faanyag kerül a folyókba, melynek egy része átjut Magyarországra. Évről évre rengeteg szemét érkezik hozzánk a Tiszán keresztül is. A probléma fő forrása Ukrajna, Kárpátalja, de nem egyszerű a helyzet megoldása, mivel egy összetett gazdasági, környezetvédelmi és szociális problémáról van szó – erről készítettünk dokumentumfilmet a Telexen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!