Hadrendbe állították a Cirkon hiperszonikus robotrepülőgépekkel felszerelt orosz fregattot

2023. január 4. – 14:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hadrendbe állt, majd az Atlanti- és az Indiai-óceánt és a Földközi-tengert érintő hosszútávú hajózásra indult az Cirkon hiperszonikus robotrepülőgépekkel felszerelt Admiral Gorskov fregatt – jelentették szerdán az orosz hírügynökségek.

Az ünnepélyes esemény videókonferenciáján részt vett Vlagyimir Putyin orosz elnök, és köszönetet mondott az orosz hadiipari komplexum szakembereinek, amiért megkezdték a Cirkonok sorozatgyártását. Putyin a fegyvert a világon egyedülállónak nevezte és azt is elmondta, hogy Oroszország tovább fogja fejleszteni a fegyveres erők harci potenciálját.

Szergej Sojgu védelmi miniszter közölte, hogy a hosszú út alatt a fregatt gyakorolni fogja a Cirkon „szárnyasrakéták” használatát. Mint mondta, ez a fegyver megbízhatóan hatol át a lég- és rakétavédelmi rendszereken, a sebessége kilenc Mach feletti, a hatótávolsága pedig meghaladja az ezer kilométert. Szerinte a hajó a Cirkonokkal képes célzott és erőteljes csapást mérni a tengeri és a szárazföldi ellenfélre egyaránt.

Az orosz elnök 2019. február 20-án a Szövetségi Gyűléshez (a parlament két házához) intézett beszédében tett bejelentést hiperszonikus fegyverek kifejlesztéséről. A Cirkonok tesztelését tavaly június 1-jén fejezték be, Putyin pedig december 21-én közölte, hogy az év elején hadrendbe fogják állítani a hiperszonikus manőverező repülőgépekkel felszerelt Admiral Gorskovot.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!