Moszkvában kordonok között várták az új évet, Kijevben a karácsonyfát se világították ki

2022. december 31. – 16:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kijevben nem borul fényárba a főtér, nem ég rengeteg izzó a karácsonyfán, nincs tűzijáték se, csak néhány csillagszórózó ember kíván egymásnak békés új évet.

Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters
Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters
Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters

Moszkvát magyar idő szerint 22 órakor éri el 2023, az orosz rendfenntartók a szilveszteri ünnepségek idejére lezárták a Vörös teret.

Fotó: Tatyana Makeyeva / Reuters Fotó: Tatyana Makeyeva / Reuters
Fotó: Tatyana Makeyeva / Reuters
Fotó: Tatyana Makeyeva / Reuters

Tajvanon is éjfelet ütött már az óra, látványos tűzijátékkal köszöntötték a helyiek az újévet. Tajpej településen egy felhőkarcolóról lőttek ki tűzijátékot, sokan gyűltek össze az előtte lévő téren ünnepelni.

Fotó: Ann Wang / Reuters
Fotó: Ann Wang / Reuters

Hivatalosan ugye petárdával nem, csak tűzijátékkal szabad durrogtatni szilveszterkor, de szerencsére a durrogtatás szerelmeseinek vannak más lehetőségei is: például a karikásostor. Ez a nemes hagyomány egyrészt köztudottan elűzi a rosszat és a gonosz szellemeket az új évből. Pápán „a terek spirituális megtisztítása” érdekében tartottak ostorcsergetést, amit a Hétcsillag Kulturális és Sport Egyesület szervezett.

Fotó: Lampért Gábor
Fotó: Lampért Gábor

A hajdúszoboszlói óévbúcsúztató csergetés is a „rossz” elűzéséről szól, de itt a rossz régen egyértelműen behelyettesíthető volt: 1559. december 31-én kolompszóval, ostorpattogtatással, égő szalmacsóvákkal és a templomtorony kivilágításával ijesztették el a támadó török hadsereget.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTVA
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTVA

Thaiföld fővárosáról, Bangkokról azon kívül, hogy már ott is 2023-at írnak, meg kell osztanom olvasóinkkal, hogy egy örökös dallamtapadásban szenvedek. Ha a nevét olvasom, automatikusan megszólal a fejemben Murray Head One Night In Bangkok című dala. Hogy érezzék a kínt, íme a dal hosszú változata:

Ez pedig a tűzijáték Bangkokban (na tessék, megint kezdődik):

Fotó: Athit Perawongmetha / Reuters
Fotó: Athit Perawongmetha / Reuters

A berlini Alexanderplatzon készült fotóról egy ismerősöm jutott eszembe, aki gyakorló apukaként a játszótéren kisfia után kiabálva egyszerűen zárta rövidre az aktuálisan érvénybe lépő tiltólistát:

Semmit nem szabad!

Ha Berlinben nem is tilos minden, azért a pirotechnikai eszközök a nyamvadt kis csillagszóró kivételével tiltottak, amiért a város háziállatai nagyon hálásak lehetnek, hiszen viszonylag ritka a csillagszóró elől a kanapé alá bevágtató macska, sarokban szűkölő kutya.

Fotó: Michele Tantussi / Reuters
Fotó: Michele Tantussi / Reuters

Magyar idő szerint 18:00-kor Indonéziába megy 2023, utána Nepál, India következik, majd sok -isztán végű országot látogat meg. 22:00-kor köszönt be Moszkvába, Bagdadba, majd egyre közelítve Törökországba, Romániába megy, hogy utána mi is koccinthassunk vele.

Nemcsak Szicíliában, de a Balatonnál is óévbúcsúztató fürdőzést tartottak december 31-én: az ábrahámhegyi strandon százan merészkedtek be a 3-4 fokos vízbe. Az Ábrahámhegy SE kilencedik alkalommal rendezte meg az eseményt az önkormányzat, vállalkozók, borosgazdák és magánszemélyek támogatásával. A jéghideg vízben állókat Vella Zsolt polgármester pálinkával kínálta meg.

Fotó: Varga György / MTVA Fotó: Varga György / MTVA
Fotó: Varga György / MTVA
Fotó: Varga György / MTVA

A szíciliai Catania városától északra lévő Ognina-öbölben megrendezték a hagyományos szilveszteri óévbúcsúztató úszást. A versenyen 146 különböző korú és nemű versenyző vett részt, írja genderügyileg támadhatatlan módon az MTI.

Fotó: Orietta Scardino/EPA/MTI
Fotó: Orietta Scardino/EPA/MTI

Rendőrök állnak sorfalat, hogy elkerüljék a tömeges összejöveteleket a szilveszteri ünnepségek alatt a kínai Vuhanban, 2022. december 31-én:

Fotó: Tingshu Wang / Reuters
Fotó: Tingshu Wang / Reuters


Hogyan lehet szórakozni, nyitva vannak az éttermek? Van-e fűtés, áram? Mikorra kell hazaérni? Mikor kezdődik a kijárási tilalom, meddig tart? Lehet-e petárdázni? Összeszedtük a legfontosabb gyakorlati tudnivalókat az ukrajnai szilveszterrel kapcsolatban, amiket ebben a cikkben olvashat el.

Új-Zélandon, ahol az elmúlt évben a koronavírus-járvány miatt a legtöbb rendezvényt lemondták, idén először tartottak ismét újévi tűzijátékot. A látvány csúcspontján az aucklandi Sky Towerről lőtték a petárdákat.

Két órával később, 14 órakor tartották az ausztráliai Sydney-ben a hagyományos óriás tűzijátékot. A világhírű Harbour híd és az Operaház kulisszái előtt tartandó látványosságra egymillió embert vártak, világszerte félmilliárdnyian követték az eseményt. A rendezvény középpontjában egy nyolc tonna pirotechnikai eszközökből létesített szivárványvízesés állt.

Fotó: Muhammad Farooq / AFP
Fotó: Muhammad Farooq / AFP

Mint minden évben, 2022-ben is a 33 korallszigetből álló, az Egyenlítő mentén elhelyezkedő Kiribatin köszöntötték először az újévet. A szigetcsoporthoz tartozó Kiritimati sziget lakói közép-európai idő szerint 11 órakor ünnepelték a 2023 beköszöntét – írta az MTI.

Egy órával később a két nagy szigetből álló Szamoai Köztársaság következett Új-Zélanddal és Tongával együtt. Szamoa a minél látványosabb tűzijáték kedvéért Új-Zélandról hívott pirotechnikai szakértőket. A tongai királyságban sokan még mindig a Hunga Tonga nevű, tenger alatti vulkán január közepi kitörésének következményeit nyögik. A hatalmas erejű vulkánkitörés szökőárt váltott ki, és sűrű hamuréteggel borította el a szigetek egy részét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!