Hogyan ünnepelnek az ukránok szilveszterkor, nincs kijárási tilalom?

2022. december 31. – 16:23

frissítve

Hogyan ünnepelnek az ukránok szilveszterkor, nincs kijárási tilalom?
Emberek sétálnak a kijevi Szófia téren 2022. decemberében – Fotó: Vladyslav Musiienko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hogyan ünnepelnek az ukránok éjfélkor, nincs kijárási tilalom?

De van, méghozzá a háború első napjától, február 24-től kezdve. A hatóságok akkor elrendelték, és a karácsonyi, újévi ünnepekre sem függesztették fel, a területi vezetés sem enyhített egyetlen helyen sem. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ország legtöbb településén este 23 és hajnali 5 óra között alapesetben mindenkinek tilos az utcán lennie.

A szabályozásban vannak azért eltérések, vannak helyek, ahol csak éjféltől lép életbe a tilalom, máshol csak hajnali 4-ig tart. Az általánosnál jóval szigorúbbak a szabályok a heves harcok által sújtott Donyecki és Luhanszki területen, ahol már este 21 órakor életbe lép a kijárási tilalom, a Herszoni régióban pedig este 19-től másnap 6:30 tilos közterületen tartózkodni.

Nincs kivétel?

De van, az egyetlen hely, ahol nincs érvényben korlátozás, az Kárpátalja.

Hogy lehet akkor mégis ünnepelni?

Az ukránok két módon ünnepelhetik barátaikkal legálisan az új évet. Vannak olyan éttermek, szórakozóhelyek, amelyek rövidített nyitva tartással üzemelnek, olyan ünnepi programot szerveznek, amely például 18:00-tól 22:30-ig tartanak. Így az családok, ismerősök összejöhetnek koccintani az újévre, majd még a kijárási tilalom kezdete előtt nyugodtan hazaérhetnek, hogy otthon folytassák az ünneplést.

A másik lehetőség az, ha a kijárási tilalom ideje alatt végig az étteremben vagy kávézóban maradnak, így legálisan kijátszva a tiltást. Vannak ugyanis olyan helyek, ahol a pincét óvóhellyé alakították, így nyugodtan a vendégek nyugodtan maradhatnak éjfél után is. Az egyetlen kényelmetlenség a dologban, hogy
a szórakozóhelyet egyetlen pillanatra sem szabad elhagynia senkinek sem, mert az mind a szabályszegőnek, mind pedig a helynek bírságot jelenthet.

„A helyi hatóságok biztosítottak minket arról, hogy ez a fajta ünneplés teljesen legális” – mondta az egyik kijevi kocsmahálózat vezetője.

Van valami háborús felár?

Az ilyen szó szerint zártkörű bulikra külön belépődíjat is szednek a legtöbb helyen, valamint 10 százalék „rezsifelárat” is felszámolnak a rendes árakhoz képest. Ennek az az oka, hogy ugyan a legtöbb hely már rendelkezik saját generátorral, azt egész éjjel üzemeltetni kell, hogy a vendégek számára világítást, fűtést, zenét és meleg ételt biztosítani tudják.

Tartanak szilveszteri koncerteket?

Nem, idén nem tartanak semmilyen szilveszteri koncertet. Ennek több oka is van, de kettő elég kézenfekvő. Egyrészt minden koncert tömeggel jár, így egy esetleges légiriadónál fokozott a pánik kialakulásának esélyem könnyebben alakul ki lökdösődés, torlódás. Másrészt egy hangos zenés rendezvényen nem feltétlenül hallja meg mindenki a veszélyt jelző szirénák hangját.

Lehet petárdázni az országban?

Ukrajnában mindenféle pirotechnikai eszköz árusítása és használata is tiltott, és eljárást vonhat maga után, erre a hatóságok felhívásban is figyelmeztettek. Másrészt nem is biztos, hogy a legjobb szórakozás rakétákat és petárdákat fellőni egy olyan országban, ahol a hasonló hangú robbanásokban, támadásokban naponta halnak meg az emberek.

Ellenőrzik a szabályok betartását?

Igen, a rendőrség figyelmeztetett, hogy ellenőrizni fogják a kijárási tilalom betartást, az utcán lévő embereket, irataikat. Ha a szükség úgy kívánja, be is vihetik őket a rendőrőrsre azonosításra vagy további ellenőrzésre.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!