A világ legnagyobb fapados légitársasága miatt rémálom lett repülni az Egyesült Államokban

2022. december 29. – 05:47

Másolás

Vágólapra másolva

A világ legnagyobb fapados légitársasága, az amerikai Southwest Airlines napok óta jelentős számú járatát törli, ami egyre nagyobb utazási káoszt okoz az egész Egyesült Államokban, és már nemcsak a Southwest járatain – írja a Business Insider. A lap beszámolója szerint a cég szerdán több ezer újabb járatot törölt – egy repüléskövető weboldal szerint az aznapi 3000 járattörlés több mint 80 százalékáért volt felelős –, miután egy nappal korábban bejelentette, hogy a járattörlésekben érintett utasok december 31-ig nem is tudják átfoglalni járataikat.

Amerikában a karácsonyi és szilveszteri időszak a légi közlekedés egyik legforgalmasabb szezonja. Mindez egy olyan időszakban történik, amikor a téli ítéletidő, amely a hétvégén végigsöpört az országon, az ünnepi utazók tömegeinek késztette egyébként is újratervezésekre. A lapnak nyilatkozó légi közlekedési szakértők szerint ez volt a Southwest számára a legnagyobb baj: „elavult és atipikus rendszerei miatt a légitársaság egyedülállóan sebezhetővé vált a körülmények okozta kiesésekkel szemben”.

A légitársaság nehézségei már kezdenek átgyűrűzni az egész utazási iparágra. A lapnak nyilatkozott egy coloradói asszony, a 43 éves Waleska Rivera, aki családjával a JetBlue légtársaság Denverből a Puerto Ricó-i San Juanba tartó járatával utazott volna New York-i átszállással. Kedd délután a JetBlue bejelentette, hogy az útjuk első szakasza késik, így minden esélyük elszállt a New York-i csatlakozásra. „Az első dolog, amit a JetBlue mondott nekem, hogy töröljem az utazásomat… Ne utazzon” – mondta neki a légitársaság képviselője. A cég később ezt azzal indokolta, hogy a Southwest hoppon maradt utasai elkapkodták a szabad jegyeket, és ezzel akaratlanul kiszorították a JetBlue utasait, akiknek a saját késésük vagy törlésük miatt át kellett foglalniuk.

A Southwest járattörlései nem is csak a légi közlekedésben okoznak nehézségeket. A gép nélkül maradt utasok bérautóhiánnyal és más társaságoknál is folyamatos késésekkel szembesülnek. Akik pedig találnak is repülőjegyet más társaságok járataira, a jegyek iránti kereslet megugrása miatt felháborító jegyárakkal szembesülnek: a költségek egyes esetekben 2000 dollár fölé emelkedtek egyetlen belföldi jegyért.

Az American Airlines és a Delta is közölte, hogy egyes városokra vonatkozóan maximálja a viteldíjakat, de a jegyárak szerdán tovább emelkedtek a növekvő kereslet közepette. Pete Buttigieg közlekedési miniszter szerdán a NexstarDC-nek elmondta, hogy tárgyal a légitársaságokkal, hogy megpróbálja megakadályozni, hogy kihasználják az utasokat – írja a Business Insider.

A Southwest magyar idő szerint csütörtök hajnalban a Facebookon rövid videós posztban kért elnézést a kialakult helyzetért. „Cserben hagytuk ügyfeleinket és alkalmazottainkat, és ígérjük, hogy mindent megteszünk a helyzet rendezéséért. Tudjuk, hogy Önök közül sokan egyetlen ügyfélszolgálati munkatársat sem tudtak elérni, és őszintén elnézést kérünk a hosszú várakozási idő miatt” – írták a videót kísérő szövegben, valamint megadták a légitársaság weboldalának a linkjét, ahol az utazási káosszal kapcsolatos információk, valamint visszatérítési lehetőségek találhatók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!