Ukrán Biztonsági Szolgálat: Idén több mint 4500 kibertámadást semlegesítettünk

2022. december 27. – 09:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) idén több mint 4500 Ukrajna elleni kibertámadást semlegesített – közölte Ilja Vityuk, az SZBU Kiberbiztonsági Főosztályának vezetője. Azt mondta, Ukrajnának már nyolc évnyi hibridháborús tapasztalata van, a januárban és februárban visszavert kibertámadások pedig további „kiképzésnek bizonyultak az invázió előtt”.

A kibertámadások mértéke most sokkal szélesebb körű a korábbi évekhez képest: 2020-ban közel 800 kibertámadást regisztráltak Ukrajnában, 2021-ben ez 1400-ra ugrott, 2022-ben pedig megháromszorozódott az ilyen támadások száma – mondta Vityuk. „Ma az agresszor ország naponta átlagosan több mint tíz kibertámadást indít. Szerencsére a legtöbbről az ukrán társadalom nem is tud” – tette hozzá.

Elmondása szerint a támadók leggyakrabban az energetikai, logisztikai, katonai létesítményeket, kormányzati adatbázisokat és információs erőforrásokat veszik célba. „A kockázatokat és fenyegetéseket valós időben, a nap 24 órájában figyeljük. Az ellenünk dolgozó orosz különleges szolgálatok hekkereinek többségét név szerint ismerjük. Dolgozunk azon, hogy dokumentáljuk őket” – mondta Vityuk.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!