A NATO kivizsgálja az észak-koszovói lövöldözéses incidenst

2022. december 26. – 19:02

Másolás

Vágólapra másolva

Vizsgálatot indított Koszovóban a NATO parancsnoksága alatt működő békefenntartó haderő (KFOR), miután lövöldözés történt vasárnap este az észak-koszovói Zubin Potok városban – jelentette be a KFOR hétfőn.

Zubin Potokban az utóbbi időben különösen feszült a helyzet, a helyi szerbek két hete utcai barikádokat emeltek. A KFOR szerint a lövöldözés az egyik békefenntartó őrjárat közelében történt, egyelőre nem tisztázott, hogy ki lőtt. Nem sérült meg senki, a NATO vizsgálja az eset körülményeit. A KFOR közleményében arra figyelmeztette az érintett feleket, hogy tartózkodjanak minden olyan retorikától és cselekedettől, amely feszültséget kelthet és elmérgesítheti a helyzetet.


Szerbia vezetői vasárnap a koszovói lövöldözés után magas szintű tanácskozást tartottak, és a vezérkari főnök a Koszovóhoz közeli, dél-szerbiai Raška városba utazott. Milan Mojsilović a helyi sajtónak elmondta, hogy a hadsereg „világos és pontos” utasításokat kapott Aleksandar Vučićtól, a szerb elnöktől. Mojsilović a helyzetet „komolynak” nevezte, és szükségesnek tartja a szerb hadsereg jelenlétét a koszovói határ mentén.

A koszovói határhoz közeli dél-szerbiai régióban hétfőn katonai járművek voltak láthatók az utakon, és Miloš Vučević védelmi miniszter is a térségbe érkezett, hogy tanácskozzon a biztonsági helyzetről.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Koszovó északi részén, tömbben mintegy ötvenezer szerb él, és körülbelül ötvenezren laknak az ország más részein is, szórványban.

Koszovó északi részén hónapok óta feszült a helyzet. A helyi szerbek napok óta barikádállítással és a Koszovó és Szerbia közötti határátkelőkhöz vezető utak lezárásával tiltakoznak az ellen, hogy a koszovói rendőrség letartóztatott több egykori koszovói szerb rendőrt. A tiltakozók a szerintük koholt vádak alapján elfogottak szabadon bocsátását követelik.

A koszovói fél szerint a barikádokat bűnbandák állították, a koszovói kormány arra kérte a NATO-csapatokat hogy távolítsák el a szerb útakadályokat. Szerbia viszont arra kérte a KFOR-t, hogy telepítsen egy ezerfős katonai kontingenst a szerbek lakta Észak-Koszovóba, hogy megvédje a az ottani szerbeket az országban többségben lévő albánok állítólagos zaklatásaitól. A kérésnek eddig nem tettek eleget.

Hétfőn találkozott Albin Kurti miniszterelnök, a KFOR parancsnoka, Angelo Michele Ristuccia vezérőrnagy és Lars-Gunnar Wigermark, aki az uniós rendvédelmi missziót vezeti, hogy megvitassák a helyzetet – közölte a KFOR a Twitteren.

Hogy mi is történt az utóbbi időben a koszovói kormány, a koszovói szerb kisebbségek és Szerbia között, arról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!