A koszovói miniszterelnök sürgeti a NATO-t, hogy segítsen fenntartani a békét az országban

2022. december 12. – 12:25

Másolás

Vágólapra másolva

Albin Kurti koszovói miniszterelnök sürgeti a NATO-t, hogy segítsenek fenntartani a békét az országban, miután a közelmúltban több összetűzés volt a koszovói kormány és a koszovói szerb kisebbség között – írja a CNN. Albin Kurti vasárnap fogalmazta meg kérését a nemzetközi szervezet felé egy a koszovói fővárosban, Pristinában tartott sajtótájékoztatón.

Szombaton este a szerb államfő, Aleksandar Vučić is a NATO-hoz fordult, ő arra kérte a nemzetközi szervezetet, hogy szerb katonákat és rendőröket telepíthessen Koszovóba, bár úgy véli, hogy nincs esélye a kérés jóváhagyására. Azt mondta: a kérést levélben fogja benyújtani a NATO parancsnoksága alatt Koszovóban működő nemzetközi békefenntartó haderő, a KFOR parancsnokának.

A független országnak csak részben elismert Koszovó és a Koszovó teljes területét sajátjának tekintő Szerbia között nyár közepén megint kiújultak a konfliktusok. Az egyes beszámolók szerint lövöldözésig fajuló, de határlezárásokkal mindenképpen járó balhét egy koszovói törvénytervezet indította el. Hogy mi is történt az elmúlt hetekben a koszovói kormány, a koszovói szerb kisebbségek és Szerbia között, arról ebben a cikkben írtunk részletesen.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!