Eltorlaszoltak egy utat a koszovói szerbek

2022. december 10. – 22:38

Másolás

Vágólapra másolva

Koszovói szerbek barikádokat emeltek szombaton egy észak-koszovói úton, teherautókkal, mezőgazdasági gépekkel akadályozva a forgalmat Sočanice mellett. A helyi média szerint a koszovói szerb kisebbség tüntetőit egy szerb nemzetiségű volt rendőr letartóztatása háborította fel, akit a koszovói rendőrök elleni támadásokban való részvétellel gyanúsítanak.

Észak-Koszovó több szerb többségű városában megszólaltak a vészjelző szirénák a szombati tüntetés kezdetére. A tüntetők a letartóztatott volt rendőr átszállítását akarták megakadályozni a terület fővárosába, Pristinába. A koszovói belügyminiszter szerint a letartóztatott volt rendőr egyike annak a két gyanúsítottnak, akiket az elmúlt két napban a rendőrjárőrök elleni támadások után fogtak el.

Szerbia kérni fogja a NATO békefenntartóit, hogy szerb katonákat és rendőröket telepíthessen Koszovóba – közölte Aleksandar Vučić elnök szombaton.

A legutóbbi feszültségek azt követően törtek ki, hogy a koszovói hatóságok úgy döntöttek, december 18-án helyhatósági választásokat tartanak a szerb többségű településeken. A főbb szerb politikai pártok bejelentették, hogy bojkottálni fogják az eseményt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!