Izraelben megvan a koalíciós megállapodás, jöhet a hatodik Netanjáhu-kormány

2022. december 22. – 13:47

Másolás

Vágólapra másolva

Hatodik kormányát is megalakíthatja Benjamin Netanjáhu; az izraeli politikus szerda késő este, percekkel a köztársasági elnök által szabott határidő lejárta előtt jelentette be a kormányalakítást lehetővé tevő koalíciós megállapodás nyélbe ütését.

Az ex- és leendő miniszterelnök potenciális koalíciós partnerei már a novemberi választás előtt adottak voltak, inkább csak a kormányzati pozíciók elosztása miatt húzódott el több mint hét hétig az alkudozás. Ahogy arról részletesen beszámoltunk, a listás választáson a Netanjáhu által vezetett Likud az izraeli törvényhozás, a knesszet 120 mandátumából 30-at szerzett, és igen jól szerepeltek régi szövetségesei, a különböző ultraortodox közösségeket reprezentáló pártok is. A választás legnagyobb nyertese azonban a két, a vallásos ortodoxiát a muszlim- és liberalizmusellenes nacionalizmussal egyesítő szervezet által tető alá hozott Vallásos Cionista Párt lett, mely 14 mandátumával a harmadik legnagyobb erővé vált Izraelben.

Az egyik tagszervezet elnöke, Bezazel Szmotrics az Izrael által megszállt Ciszjordánia ügyei felett kap ellenőrzési jogot, a korábban lényegében egy terrorszervezet politikai szárnyaként működő Zsidó Erő vezetője, Itamar Ben Gvir pedig a belbiztonsági tárca mellett a kormányzat törvényhozási napirendjét is felügyelni fogja.

Elemzők a két szélsőséges politikus komoly kormányzati szerepe miatt a 2022-ben a szokásosnál is feszültebbé váló izraeli-palesztin konfliktus eszkalációját várják (egyes nyilatkozatok alapján várható a nemzetközi jog szerint illegális, 1967 óta tisztázatlan státuszú ciszjordániai zsidó telepek annexiója is), de a szélsőjobboldali koalíció a belpolitikát is alaposan felkavarta. A tagpártok ugyanis vállaltan törekednek a legfelsőbb bíróság jogköreinek megnyirbálására, a bírák kinevezési gyakorlatának felülírására, és a bevándorlási törvény szigorítására a „zsidó” definíció szűkítésén keresztül. A kisebb koalíciós pártok ezen kívül egyes vallásos előírásokat az alaptörvénybe (Izrael folyamatosan bővítgetett kvázi-alkotmányába) szeretnének beleírni, ami aggodalommal tölti el az ország szekuláris felét.

A rutinos Benjamin Netanjáhu minden bizonnyal arra számít, hogy korábbi koalíciós partnereihez hasonlóan mostani kormányzatát is képes lesz ellenőrzése alatt tartani. Azonban elemzők attól tartanak, hogy a már 73 éves politikus folyamatosan lépéshátrányban lesz majd a karizmatikus Ben Gvirrel szemben, és nem fogja tudni megfékezni az arabok és liberálisok elleni atrocitásokkal fenyegető szélsőségeseket.

(Guardian, Times of Israel)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!