A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője csütörtökön Oroszországba utazik

2022. december 21. – 10:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője, Rafael Grossi csütörtökön Oroszországba látogat, hogy megbeszéléseket folytasson a dél-ukrajnai Zaporizzsjai atomerőmű körüli biztonsági övezet létrehozásáról – jelentette a RIA orosz hírügynökség Oroszország Bécsbe delegált megbízottjára hivatkozva.

Az oroszok által megszállt területen lévő erőművet többször is érték támadások, amelyekkel a két szembenálló fél egymást vádolta.

Grossi december elején azt nyilatkozta, közel lehet egy megállapodás, hogy megvédjék Európa legnagyobb atomerőművét, olyan javaslat állt ugyanis elő, ami véget vethet az erőmű körüli támadásoknak. A NAÜ régóta sürgeti egy biztonsági övezet kialakítását az erőmű körül, hogy biztosan elkerülhető legyen egy nukleáris baleset.

Az oroszok márciusban vették át az irányítást az erőmű felett. A könyékén azóta is dúlnak a harcok, a tüzérségi támadásokért egymást teszik felelőssé az ukránok és az oroszok. A helyzet rengeteg biztonsági kérdést felvet, erről itt olvashatja Komplexünket.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!