Véget ért a pakisztáni túszdráma, a biztonsági erők mind a 33 tálib fegyveressel végeztek

2022. december 20. – 15:40

Másolás

Vágólapra másolva

Mind a 33 túszejtőt megölték és az összes túszt kiszabadították a pakisztáni biztonsági erők kedden, miután két nappal korábban iszlamista fegyveresek elfoglaltak egy terrorelhárítási központot az ország északnyugati részén. Az akcióban két pakisztáni kommandós is életét vesztette.

A hírt közlő Reuters hírügynökségnek pakisztáni biztonsági tisztek azt mondták, hogy a túszok biztonsága érdekében nem indítottak korábban akciót a kiszabadításukra, ám miután a terroristákkal hétfőn megkezdett tárgyalások kudarcba fulladtak, a pakisztáni szervek a katonai beavatkozás mellett döntöttek.

Tehrik-i-Talibán Pakisztán (TTP) nevű szervezet tagjai vasárnapi akciójuk során hat túszt ejtettek az ország északnyugati részében, Bannu régióban fekvő központban, közülük négyen a hadsereg, ketten pedig a terrorelhárítás kötelékébe tartoznak. A szélsőséges iszlamista fegyveresek szabad elvonulás követeltek a szomszédos, 2021 augusztusa óta a tálib frakció által uralt Afganisztánba.

Az afgán tálibokkal laza szövetségben álló, Pakisztánban is az iszlám jog, a sária ultraortodox olvasatán alapuló uralmat bevezetni kívánó TTP novemberben egyoldalúan felmondta a pakisztáni kormánnyal kötött tűzszünetet, az utóbbi hetekben pedig egyre sűrűbben követ el támadásokat. A vasárnapi túszejtés egy nappal azután történt, hogy a szervezet magára vállalta négy pakisztáni rendőr meggyilkolását.

A tálibok egyébként alapvetően nem állnak ellenséges viszonyban Pakisztánnal. Maga a tálib mozgalom a hetvenes évek végén pakisztáni vallási iskolákból nőtt ki, és amikor 2001-ben az Egyesült Államok vezette koalíció megdöntötte a tálibok első kormányát, akkor Omár mollát és az általa pártfogolt Oszamá bin Ládent valószínűleg a pakisztáni titkosszolgálat menekítette ki az amerikai kommandósok orra elől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!