Kína szerint az oroszokkal közös haditengerészeti gyakorlatuk tovább mélyíti kapcsolatukat

2022. december 20. – 08:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Kína szerint a szerdán kezdődő egyhetes kínai–orosz haditengerészeti gyakorlatok célja az együttműködés további elmélyítése a felek között, akiknek szövetsége Moszkva ukrajnai inváziója óta tovább erősödött.


„Ez a közös gyakorlat arra irányul, hogy demonstrálja a két fél eltökéltségét és képességét a tengeri biztonsági fenyegetésekre való közös reagálásra, és a kínai–orosz átfogó, új stratégiai koordinációs partnerség további elmélyítésére” – közölte Kína.

Az évtizedek óta tartó kölcsönös bizalmatlanságot félretéve Kína és Oroszország külpolitikájuk összehangolásának részeként kezdett ehhez hasonló közös gyakorlatokba. Kína nem bírálta Oroszország ukrajnai invázióját az ENSZ-ben, elítélte a Moszkva elleni nyugati szankciókat, és azzal vádolta Washingtont és a NATO-t, hogy ők provokálták Putyint.

Kína pár héttel a háború kitörése előtt „határok nélküli” barátságot kötött Oroszországgal, és továbbra is az orosz olaj és gáz egyik fő vásárlója. A nyersanyagokat komoly kedvezménnyel kapja, és tagadja, hogy cserébe katonai felszereléseket adott volna el Moszkvának.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!