Harvey Weinsteint egy orosz származású modell elleni szexuális erőszak ügyében is bűnösnek mondták ki

2022. december 20. – 06:07

Másolás

Vágólapra másolva

Harvey Weinstein volt hollywoodi producert háromrendbeli szexuális visszaélés, köztük szexuális erőszak vádjában találta bűnösnek egy bíróság Los Angelesben. Weinstein már 23 éves börtönbüntetését tölti, miután két évvel ezelőtt New Yorkban elítélték szexuális erőszak és szexuális zaklatás miatt. Most újabb vádlók ügyeit vizsgálta a bíróság, amelyek közül egynél látták bizonyítottnak a vádakat. A 70 éves filmmogul ebben az eljárásban 24 év börtönbüntetésre is számíthat, írja a BBC.

A két hónapig tartó tárgyalás arról szólt, hogyan használta fel Weinstein a befolyását arra, hogy magánjellegű találkozókra csábítson nőket, ahol megtámadta őket. A bíróság négy nő ügyét vizsgálta. Közülük hármat a Jane Doe 1, a Jane Doe 2 és Jane Doe 3 álnéven azonosítottak, a negyedik vádló Jennifer Siebel Newsom, Gavin Newsom kaliforniai kormányzó felesége volt.

Az esküdtszék a Jane Doe 1 néven szereplő nő ügyében találta bűnösnek Weinsteint szexuális erőszak és kétrendbeli szexuális zaklatás vádjában. A sértettről azt lehet tudni, hogy egy orosz származású modell. Ő azt vallotta, hogy 2013 februárjában Los Angelesben volt egy filmfesztiválon, amikor Weinstein hívatlanul megjelent a Beverly Hills-i szállodai szobájában, és megerőszakolta.

A nő az ítélethirdetés után azt mondta: „Harvey Weinstein azon a 2013-as éjszakán örökre elpusztította egy részemet, és ezt soha nem kapom vissza.” A nő szerint a büntetőper brutális volt. Weinstein ügyvédei miatt a poklok poklát járta meg, de tudta, hogy végig kell vinnie az ügyet, és reméli, hogy a producer többet soha életében nem lát börtöncellát kívülről.

Jennifer Siebel és a Jane Doe 2 néven ismert nő vádjairól az esküdtszék nem tudott ítéletet hozni, Weinsteint a Jane Doe 3 néven ismert vádló – egy masszőr – ellen elkövetett szexuális zaklatás vádja alól felmentették. A nyolc férfiból és négy nőből álló esküdtszék kilenc napon át tanácskozott az ügyben.

Weinstein védői korábban a bíróságon azzal érveltek, hogy a nők azért feküdtek le a producerrel, mert annak hatalma volt, és a szexuális visszaélésekre nincsenek bizonyítékok. Elmondásuk szerint Hollywoodban korábban mindennapos volt a „tranzakciós szex”, „a szex árucikk volt”, de ezt néhányan évekkel később kínosnak tartják, és inkább hazudnak arról, ami történt. Mint megírtuk, a sértetteknek igencsak erős idegzetre volt szükségük a per során, mert arról is részletekbe menően kellett beszélniük a bíróság előtt, hogy hogyan néz ki Weinstein pénisze.

Weinstein ezúttal nem kerekesszékben ülve jelent meg, mint a korábbi bírósági tárgyalásokon.

Jennifer Siebel a tárgyalás után tett nyilatkozatában arról beszélt, hogy ő egy dokumentumfilmes volt, amikor Weinstein 2005-ben megerőszakolta egy szállodai szobában. Kalifornia mostani first ladyje azt mondta: „A tárgyaláson Weinstein ügyvédei szexizmust, nőgyűlöletet és megfélemlítő taktikát alkalmaztak, hogy megfélemlítsenek, megalázzanak és nevetségessé tegyenek minket, túlélőket.”

Nemrég írtunk arról, hogy a Harvey Weinstein ügyeit leleplező oknyomozó újságírókról játékfilm is készült Azt mondta címmel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!