Harvey Weinstein védője szerint a nők önként szexeltek a producerrel, mert akartak tőle valamit

2022. október 25. – 16:58

Harvey Weinstein védője szerint a nők önként szexeltek a producerrel, mert akartak tőle valamit
Harvey Weinsten 2020-ban – Fotó: MTI / EPA / Jason Szenes

Másolás

Vágólapra másolva

„Nézzenek az ügyfelemre. Ő nem egy Brad Pitt vagy George Clooney. Azt gondolják, hogy ezek a gyönyörű nők azért feküdtek le vele, mert szexi? Nem. Azért, mert hatalma van.” Erről beszélt Harvey Weinstein védője a Los Angeles-i bíróságon a Variety szerint. Mark Werksman szerint a szexuális erőszakkal és zaklatással vádolt korábbi producer ellen nincs egyetlen bizonyíték sem, és minden nő, aki tanúskodni fog ellene, színésznő, akik csak szerepet játszanak majd.

A védőnek más erős mondásai is voltak. Arról is beszélt például, hogy szerinte az esküdteknek fel kell készülniük arra, hogy „hamis és bizonyíthatatlan állítások tömkelegét” fogják hallani olyan nőktől, akik beleegyeztek abba, hogy szexeljenek Weinsteinnel, de most, évekkel később már ezt kínosnak tartják, és inkább hazudnak arról, ami történt.

Werksman szerint Hollywood mára megváltozott, de régebben mindennapos volt a „tranzakciós szex”. Azt mondta, „a szex árucikk volt” az olyan „gazdag és befolyásos férfiak számára, mint az ügyfelem”: ezt a jelenséget nevezik szerinte szereposztó díványnak. Szerinte lehet, hogy ezt ma már kellemetlennek vagy kínosnak gondolják az emberek, de pár évvel ezelőtt még „mindenki csinálta. Ő is csinálta. Ők is csinálták”. A védő szerint a nők ki akarták használni a hatalommal bíró producert, és azért szexeltek vele, mert akartak tőle valamit. Szerinte a szereposztó dívány alakult át mára #MeToo-mozgalommá.

Az ügyész ezzel szemben arról beszélt, Weinsten egy ragadozó volt, aki évtizedeken át üzleti találkozókat használt álcaként, hogy szexuálisan zaklasson nőket.

A volt producer öt évvel azután, hogy az első vádak nyilvánosságra kerültek ellene, most Los Angelesben áll újra bíróság előtt. Öt nő vádolja szexuális erőszakkal és szexuális zaklatással ebben a perben, amire csak azután kerülhetett sor, hogy New York állam kiadta Weinsteint Kaliforniának. A producert 2020-ban ítélték el New Yorkban hasonló vádak alapján, azóta börtönben ült.

Függetlenül a most induló per eredményétől, Weinstein valószínűleg hátralévő éveit börtönben tölti majd már a New York-i ítélete alapján is, a kaliforniai áldozatokat képviselő ügyvéd szerint azonban ennek ellenére is fontos, hogy ezt az eljárást is lefolytassák, hiszen mindenki megérdemli, hogy felelősségre vonják a bántalmazóját.

A Weinstein ellen 5 éve felhozott vádak óriási visszhangot váltottak ki a nyugati világban, lényegében ezek vezettek a #MeToo mozgalom létrejöttéhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!