Elon Musk csinált néhány furcsaságot, aztán visszaállította a felfüggesztett újságírók Twitter-fiókjait

2022. december 17. – 09:58

Másolás

Vágólapra másolva

Új nap virradt a világ leggazdagabb emberének online játszóterén: miután csütörtökön Elon Musk felfüggesztette több ismert amerikai újságíró Twitter-fiókját, többek között a CNN, a New York Times, a Washington Post és a Mashable technológiai témákkal foglalkozó munkatársáét, pénteken megszavaztatta, mi legyen, szombaton pedig visszaállította azokat – írja a Guardian.

A felfüggesztés oka az volt, hogy mindegyik újságíró megírta, hogy a Twitter felfüggesztette azt a profilt, amely nyilvánosan elérhető adatokat osztott meg a szolgáltató új tulajdonosának, Elon Musk magánrepülőgépének a mozgásáról. Musk több bejegyzésben magyarázta, hogy a valós idejű tartózkodási helyének megosztása tilos, az erről beszámoló újságírókat pedig „merényletkoordináták” publikálásával vádolta.

Aztán mégis úgy döntött, szavazásra bocsátja a kérdést: feloldja-e a fiókok felfüggesztését?

Miután a csütörtöki szavazáson a tiltások azonnali visszavonására szavaztak a legtöbben, Musk azt írta, túl sok volt az opció, amik közül választani lehetett, ezért inkább újabb szavazást írt ki. Pénteken már csak két lehetőség közül lehetett választani: hét napig maradjon érvényben a tiltás, vagy azonnal oldják fel. 58,7 százalékkal ismét nyert az azonnali feloldás, ezt pedig úgy néz ki már Musk is elfogadta, szombat reggel feloldotta a fiókok korlátozását.

„Az emberek döntöttek” – tweetelte Musk.

A Muskról tudósító riporterek fiókjainak felfüggesztését munkáltatóik és más médiaszervezetek, valamint az EU és az ENSZ is elítélte. A Washington Post közleménye szerint a történtek aláássák Musk állítását, amely szerint a Twittert a szólásszabadság platformjaként kívánja működtetni.

A Guardian szerint még az utóbbi idők mércéjéhez képest is kaotikus 24 órán van túl a Twitter. A felfüggesztések bejelentését követően a Twitter Spaces nevű online beszélgetős platformjára rövid időre Musk is belépett, ahol olyan újságírók is kérdezhették, akiknek felfüggesztették a fiókját, de ennek ellenére részt vehettek a Spaces eseményén. Az egyik felfüggesztett újságíró, Drew Harrell be is lépett, és kérdéseket tett fel Musknak. Musk leszögezte, nem kezeli másképp az újságírókat, mint a bármelyik állampolgárt, és rájuk is ugyanazok a szabályok érvényesek, tehát a repülési adatainak megosztásáért felfüggesztés jár (más kérdés, hogy az ElonJet nevű oldal nyilvánosan hozzáférhető adatok alapján követte a milliárdos mozgását, tehát semmilyen bűncselekményt nem követett el).

A műsorvezető, a BuzzFeed News techriportere, Katie Notopoulos további kérdései után Musk fogta magát, és lelépett, nem sokkal később pedig az egész esemény hirtelen véget ért, majd a Twitter teljesen törölte.

Az elég kínosra sikerült beszélgetésről felvétel is készült:

Ezután a Twitter majdnem egy napra offline állapotba helyezte az egész Spaces platformot, amit Musk azzal indokolt, hogy egy „örökölt hibát” kellett kijavítani. Miután ismét elérhető lett, a pénteki beszélgetés műsorvezetője, Katie Notopoulos konstatálta, hogy kitiltották a Spacesből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!