Tudják, ki az a Bernard Arnault? Aki miatt már nem Elon Musk a világ leggazdagabb embere

2022. december 14. – 07:06

Másolás

Vágólapra másolva

Már nem Elon Musk a világ leggazdagabb embere, miután idén meredeken zuhant a Tesla elektromos autógyár részvényeinek értéke – írja a BBC. A Forbes és a Bloomberg adatai alapján Muskot megelőzte Bernard Arnault, az LVMH luxusipari csoport vezérigazgatója.

Elon Musk, akinek 14 százalékos részesedése van a Teslában, és idén emlékezetes huzavona után 44 milliárd dollárért felvásárolta a Twittert, a legfrissebb becslések szerint 178 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik. Eközben Bernard Arnault vagyonának értéke 188 milliárd dollár.

Delphine Arnault, Bernard Arnault és Sir Paul McCartney Stella McCartney divatbemutatóján a Párizsi Divathéten a Pompidou központban 2022. október 3-án – Fotó: David M. Benett / Getty Images
Delphine Arnault, Bernard Arnault és Sir Paul McCartney Stella McCartney divatbemutatóján a Párizsi Divathéten a Pompidou központban 2022. október 3-án – Fotó: David M. Benett / Getty Images

Az LVMH-csoporthoz számos luxustermék tartozik különböző ágazatokból. A honlapjuk szerint alkoholos italoktól divatipari cikkeken és parfümökön át órákig és ékszerekig terjed a profiljuk. A legismertebb márkáik és leányvállalataik között szerepel a Birkenstock, a Christian Dior, a Dom Pérignon, a Hennessy, a Glenmorangie, a Kenzo, a Givenchy, az Hublot, a Bulgari, a Tiffany & Co., de a Le Parisien és a Les Echos lapok, valamint a NER-elit egyik kedvence, a Louis Vuitton is.

Elon Musknak a Twitter-üzlet nemcsak a 44 milliárd dolláros kiadás miatt okozott károkat, hanem a hónapokig tartó jogi hercehurca miatt is.

A BBC idézi Dan Ives-t, a Wedbush Securities befektetési cég elemzőjét, aki szerint a Twitter-üzlet körüli „cirkusz” a Tesla részvényárfolyamát is megterhelte. „Musk a Tesla részvényeinek szuperhőséből gonosztevővé vált az utca szemében, mivel a túlsúly minden egyes tweettel nő” – mondta a BBC-nek.

Musk a tranzakcióhoz ráadásul több milliárd dollár értékben adott el Tesla-részvényeket, ami hozzájárult az árfolyam csökkenéséhez.

A befektetőket az is aggasztotta, hogy a vállalat elektromos autói iránti kereslet lelassulhat, mivel a gazdaság gyengül, a magasabb hitelköltségek elriasztják a vásárlókat, és más vállalatok is növelik elektromos járműkínálatukat. A Teslát visszahívások, valamint a balesetekkel és a robotpilóta funkcióval kapcsolatos kormányzati vizsgálatok is sújtották.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!