Kína szerint tanulhatna az EU Magyarországtól

2022. december 15. – 14:07

Másolás

Vágólapra másolva

Az MTI szűkszavúan számolt be Szijjártó Péter és a kínai külügyminiszter két nappal korábbi online megbeszéléséről, a Politico viszont észrevette, hogy Vang Ji a magyar kormány együttműködését dicsérve példaként is állította Magyarországot az EU elé.

Eszerint Kína „reméli, hogy az EU és tagjai képesek lesznek arra, hogy Magyarországhoz hasonlóan objektív és barátságos hozzáállással kezeljék Kína fejlődését és fiatalítását”.

A pekingi dicsérő szavak annak szóltak, hogy a felek megállapodást is kötöttek az Egy Övezet, egy Út kínai beruházási projekttel kapcsolatban, amire az EU más tagjai egyelőre nem vállalkoztak – hívta fel a figyelmet a 444.

Szijjártó a videótárgyalás után közölte: ő és az általa már nyolc éve ismert kínai külügyminiszter munkakapcsolata rendkívül hosszúnak számít manapság: „Mindig jól megértettük egymást, mindig a kölcsönös tisztelet alapján tárgyaltunk egymással, és ha tárgyszerűen tekintünk végig az elmúlt nyolc év kínai–magyar együttműködésen, akkor azt egyértelmű sikertörténetnek nevezhetjük.”

Vang Ji kínai és Szijjártó Péter külügyminiszterek tárgyalása 2022. december 13-án – Fotó: Szijjártó Péter / Facebook
Vang Ji kínai és Szijjártó Péter külügyminiszterek tárgyalása 2022. december 13-án – Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

Szijjártó szerint mára Magyarország lett a kínai vállalatok első számú beruházási célpontja Közép-Európában, így „sikeresen kerülhetjük el” az európai gazdaságot sújtó recessziót. (Az MNB-t vezető Matolcsy György erről a közelmúltban egészen mást mondott – a Fidesz köreiből érkezett eddigi leglesújtóbb kritika hátteréről itt olvashat bővebben –, és a magas inflációs ráta sem a gazdaságot sújtó recesszió elkerüléséről tanúskodik a régiós országokkal való összevetésben.

A világ legnagyobb akkumulátorgyártó vállalatának debreceni beruházása hosszú távon segít abban, hogy a magyar gazdaságot növekedési pályán tartsuk – mondta Szijjártó, aki szerint a magyar kormány igyekszik „visszaterelni” az Európai Unió és Kína kapcsolatát a „kudarcot vallott szankciók” helyett a partnerség útjára.

Szijjártó szerint ideje, hogy minél előbb hatályba lépjen a beruházási megállapodás Kína és az EU között.

„Vang Ji kollégám eddig is nagyon sokat tett a magyar–kínai kapcsolatok fejlesztéséért, amiért hálás vagyok neki, hiszen Magyarország nagyon sokat profitált ebből” – idézte az MTI Szijjártót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!