Az Európai Parlament jóváhagyta a 18 milliárd eurós ukrán támogatáscsomag módosított változatát

2022. december 14. – 15:24

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament szerdán jóváhagyta a 18 milliárd eurós támogatáscsomag módosított változatát Ukrajna számára azt követően, hogy a javaslatcsomag két eredeti eleméről a magyar kormány vétója miatt nem sikerült döntést hozni, írják sajtóközleményükben.

A Parlament sürgősségi eljárásban elfogadta a makrofinanciális támogatás plusz rendelet tagállamok által módosított változatát, amely azt is lehetővé teszi, hogy az európai költségvetés helyett a 26 tagállam egyenként vállaljon garanciát az Ukrajnának nyújtandó hitelre.

A kedvező feltételek mellett nyújtott, de reformok teljesítéséhez kötött hosszú lejáratú hitelt alapvető közszolgáltatások, többek között kórházak és iskolák működésének és az otthonukat vesztett lakosság lakhatásának biztosítására költheti Ukrajna. A támogatás emellett segít fenntartani az ország makrogazdasági stabilitását és az Oroszország által folyamatosan támadott infrastruktúra újraépítésében is felhasználható.

Az EP eredetileg november 24-én hagyta jóvá az Ukrajnának gyorsan pénzügyi segítséget biztosító hitelt, azonban a Tanácsban a pénzügyminiszterek december 6-i ülésén a javaslatcsomag két eredeti eleméről nem döntöttek, miután a magyar blokkolás miatt az egyikről nem sikerült volna egyhangú döntést hozni.

A Tanács szombaton módosított javaslatot terjesztett be annak érdekében, hogy az Unió a hitelt még 2023 elején Ukrajna rendelkezésére tudja bocsátani. Ezt a változatot hétfőn Magyarország is elfogadta, a Parlament pedig elfogadottnak nyilvánította.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy kedden délelőtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Ukrajnának célzott támogatások ügyében olyan megállapodásra jutottak hétfő este, hogy az Európai Uniónak nem kell további hiteleket felvennie. A kormány azt szerette volna, hogy az országok tagállamok szinten kössenek megállapodásokat Ukrajnával, de végül az lett a kompromisszum, hogy az uniós költségvetésből biztosítják a támogatást.

A Portfolió azt írta, hogy ez azonban azt jelenti, hogy a 2021-2027-es keretköltségvetés (MFF) terhére, a tagállamok által nyújtott garanciavállaláson keresztül von be hitelt az EU, és ezt adja tovább Ukrajnának. A 444 pedig arról írt, hogy a Bizottságot nem új hitel felvételére hatalmazzák fel a tagállamok, hanem a korábban már elfogadott célokra felvehető hitelt adhatja az EU Ukrajnának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!