Zelenszkij szerint Putyin halála után gyorsan véget érne a háború

2022. december 12. – 20:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha ő (Putyin) már nem lesz, akkor nehéz dolguk lesz, a belpolitikával fognak foglalkozni, nem a külpolitikával – így elmélkedett Volodimir Zelenszkij arról, hogyan alakulna az országa ellen Oroszország által indított háború sorsa, ha az orosz elnök meghalna. Volodimir Zelenszkij mélyinterjút adott David Lettermannak, amelyet a Netflix mutat be.

Ha Putyin nem lesz, akkor „a háború sem lesz.” Az autoriter rendszerek gyengeségét épp az adja, hogy minden egyetlen embertől függ. „Így amikor ez az ember meghal, minden intézmény működése leáll” – mondta Zelenszkij.

Igaz, a háború gyors befejezésére a gyakorlatban kevesen számítanak. Az Egyesült Államok kijevi nagykövete közölte, nem kész prognózisokat tenni erre vonatkozóan a jövő évre sem.

Az ukrán vezetés ennél optimistább, az ukrán nemzetbiztonsági tanács titkára közölte, hogy az idei tél sorsdöntő lesz. Olekszij Danyilov szerint már jövő tavasszal bevonulhatnak az ukrán erők az oroszok által 2014 óta megszállt Luhanszkba és Donyeckbe.

Zelenszkij azt is megvallotta Lettarmannak az interjúban, mire vágyik a legjobban: „A győzelemig elnök leszek. Hogy utána mi lesz, azon most nem gondolkodom. De nagyon szeretnék egyszerűen elmenni a tengerhez. Őszintén megmondom, David, nagyon szeretnék. Egyszerűen ott lenni a tengernél, miután győztünk, és meginni egy sört.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!