Putyin a magánvállalatokat is befogta az orosz hadigépezet táplálásába

2022. december 12. – 16:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt hónapok ukrajnai harctéri veszteségeinek sorozata után Vlagyimir Putyin egyre inkább mozgósítja az orosz gazdaságot is a háborús gépezet ellátására. Az orosz pénzügyminisztérium adatai szerint a védelmi kiadások idén 2021-hez képest mintegy 30 százalékkal, 78 milliárd dollárra emelkednek, és jövőre még tovább nőnek.

Putyin létrehozott egy széleskörű hatáskörrel rendelkező különleges bizottságot, amely előírhatja a magánvállalkozások számára, hogy felszereléseket gyártsanak a hadseregnek. A szalvétagyártók és bútorgyártók most már golyóálló öltözeteket, bakancsokat és elsősegélycsomagokat készítenek.

Azonban a katonai termelés gyors növelése komoly akadályokba ütközik. A nagyarányú elvándorlás okozta munkaerőhiány, az alkatrészek és ipari berendezések hiánya, a vállalatok nem hatékony szervezeti felépítése és a korrupció jelenti a legfőbb gondot. Az orosz hadseregnek leginkább rövid hatótávolságú rakétákra és drónokra lenne szüksége, de pont ezeknek a termelését nagyon rövid idő alatt nem igazán lehet felfuttatni.

A nyugati szankciók ráadásul korlátozzák a hozzáférést néhány kulcsfontosságú csúcstechnológiás fegyveralkatrészhez. Oroszország több ezer harckocsit és páncélozott járművet veszített el az ukrajnai harcokban, és Iránhoz, valamint Észak-Koreához fordult fegyverzet és lőszerek beszerzéséért.

(The Wall Street Journal)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!