Eredetileg egy bérgyilkost kérhettek az oroszok Brittney Grinerért

2022. december 9. – 19:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz diplomaták hónapokig nyomultak egy orosz merénylő német őrizetből való szabadon bocsátása érdekében, mielőtt végül beleegyeztek, hogy az amerikai kosárlabda-sztárt, Brittney Grinert szabadon engedjék a fegyverkereskedő Viktor Butért cserébe – közölték amerikai tisztviselők.

Vagyim Kraszikovot életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Németországban, miután 2019-ben fényes nappal meggyilkolta az egykori csecsen harcost, Zelimkhan „Tornike” Khangosvilit egy berlini parkban.

A gyilkosság felháborodást váltott ki Németországban, és arra késztette a kormányt, hogy a bírósági eljárás kezdetén, 2019 decemberében kiutasítson két orosz diplomatát, ami Moszkva kölcsönös válaszlépéséhez vezetett. A német hatóságok szerint a gyilkosságot az orosz titkosszolgálatok megbízásából követték el.

Amerikai tisztviselők azt mondták a New York Timesnak, hogy Oroszország Kraszikovot akarta az alku részeként Griner és Paul Whelan szabadon bocsátásáért cserébe. Whelan továbbra is orosz fogságban van.

A lap azt írja, hogy a tisztviselők megkeresték német kollégáikat, hogy megtudják, fontolóra vennék-e Kraszikov kiszabadítását, beleértve egyfajta háromoldalú alku lehetőségének feltárását, amely cserébe a németek is kapnának valamit. Ez azonban nem valósult meg.

A fogolycsere előzményeiről és a tárgyalások körülményeiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!