Ingyenes lesz az óvszer a 18-25 év közöttieknek Franciaországban

2022. december 8. – 21:43

Ingyenes lesz az óvszer a 18-25 év közöttieknek Franciaországban
Óvszerkiállítás Kínában – Fotó: China Photos / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Januártól ingyen hozzájuthatnak majd az óvszerekhez a 18-25 évesek a franciaországi gyógyszertárakban, ezt Emmanuel Macron elnök jelentette be csütörtökön, írja a France24.

A cél az, hogy csökkentsék a nem kívánt terhességek számát a fiatalok körében. „Ez egy kisebb forradalom a fogamzásgátlásban”, mondta erről Macron. Az óvszerek árát már néhány esetben eddig is állta az egészségügyi rendszer Franciaországban: akkor, ha orvos vagy szülésznő írta fel azt.

A francia kormány idén év elejétől már minden 25 év alatti nő számára is ingyenessé tetté a fogamzásgátlást, ami korábban a 18 év alattiaknak volt csak ingyen. A kiterjesztéssel az volt a céljuk, hogy a fiatal nők ne hagyják abba a fogamzásgátlást, ha esetleg fiatal felnőttként nem tudják azt megengedni maguknak.

Emellett az esemény utáni tablettákat is ingyenessé teszik az országban: a gyógyszertárakba ingyenesen és vény nélkül juthatnak hozzá a sürgősségi fogamzásgátláshoz, bármilyen életkorban – amikhez egyébként a fiatalok eddig is ingyen juthattak hozzá.

Közben Magyarországon szeptember közepén szigorítottak az abortusz szabályain. Mostantól az abortuszt kérő nőket vizsgáló szülész-nőgyógyászoknak rögzíteniük kell, hogy a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatták pácienseiknek. A rendeletről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!