Franciaországban ingyenesek lesznek az esemény utáni tabletták

2022. szeptember 21. – 12:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A francia egészségügyi miniszter, François Braun szerdán bejelentette, hogy hamarosan minden gyógyszertárban ingyenesen hozzá lehet majd jutni a sürgősségi fogamzásgátló tablettákhoz - írja az Elle francia kiadása.

„A női fogamzásgátlást illetően megerősítjük a nők védelmét azzal, hogy megkönnyítjük számukra a sürgősségi fogamzásgátláshoz való hozzáférést. A gyógyszertárakban mostantól ingyenesen és vény nélkül juthatnak hozzá az esemény utáni tablettákhoz, bármely életkorban” – jelentette be Braun.

A sürgősségi fogamzásgátló tabletták korábban csak a kiskorúak és felnőttkorú diákok számára voltak ingyenesen hozzáférhetőek. A fiatalok gyógyszertárakban, egészségügyi központokban és az iskolai orvosi szobákban is kérhettek tablettát, akár orvosi recept nélkül is. A felnőttek viszont eddig csak recepttel vásárolhattak tablettát, az ára 3 és 20 euró között mozgott, aminek csak egy részét fedezte a társadalombiztosítás.

A szexuális úton terjedő fertőzések szűrése 26 éves korig szintén ingyenes lesz, és orvosi beutaló sem kell majd hozzá. Mindkét intézkedés a 2023-as társadalombiztosítási költségvetési törvénytervezetben szerepel, amelyről szeptember 26-án tárgyal majd a miniszteri tanács.

„A kormány azért tesz most konkrét lépéseket, hogy a jövőben ne kelljen anyagi okok miatt lemondaniuk a sürgősségi fogamzásgátlásról a nőknek”

– mondta Isabelle Rome, a férfiak és nők közötti egyenjogúságért felelős miniszteri biztos. „Akkor, amikor a konzervativizmus térnyerésének vagyunk tanúi Európában és szerte a világon, kormányunk ismét bizonyítja, hogy a nemek közötti egyenlőség és a nők testük feletti rendelkezési joga abszolút prioritást élvez Franciaországban” – tette hozzá.

Magyarországon szeptember közepén szigorítottak az abortusz szabályain. Mostantól az abortuszt kérő nőket vizsgáló szülész-nőgyógyászoknak rögzíteniük kell, hogy a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatták pácienseiknek. A rendeletről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!