Zelenszkij egy napot töltött a fronton, a Donbaszban és Harkivban járt

2022. december 7. – 10:46

Másolás

Vágólapra másolva

A háború harcainak helyszínére, a kelet-ukrajnai Donbaszba, majd Harkivba látogatott kedden Volodomir Zelenszkij ukrán elnök. „Ukránok ezrei adják életüket azért, hogy eljöjjön a nap, amikor egyetlen megszálló katona sem marad a földünkön, és amikor népünk szabad lesz” – mondta Zelenszkij Szlovjanszkban, ami 45 kilométerre fekszik az utóbbi napokban hevesen támadott Bahmuttól.

„Hiszem, hogy legközelebb az ukrajnai Donyeckben, Luhanszkban, és biztos vagyok benne, hogy a Krímben is találkozunk” – mondta Zelenszkij egy videóban, ukrán katonák egy csoportja között állva. Az ukrán elnök később a harkivi régió egyik kórházában sebesült katonákat is meglátogatott.

Fotó: Ukrán Elnöki Sajtóosztály / AFP
Fotó: Ukrán Elnöki Sajtóosztály / AFP

A Bahmutért folyó harcban az orosz és az ukrán csapatok is jelentős veszteségeket szenvedtek, a brit hírszerzés szerint az orosz erőfeszítéseket a Wagner-csoport, irányítja. A zsoldoshadsereget nagy valószínűséggel az a Jevgenyij Prigozsin pénzeli, aki Putyin szakácsaként híresült el.

A Bakhmutért folyó csatát a BBC szerint többen is az első világháború idején vívott harcokhoz hasonlították az elszenesedett fák között húzódó, sáros lövészárkok miatt.

(Kijev Independent)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!