Putyin: Oroszország minden rendelkezésre álló eszközzel megvédi magát

2022. december 7. – 17:59

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök az emberi jogi tanácsának éves ülésén kijelentette, hogy Oroszország „minden rendelkezésére álló eszközzel megvédi magát” a szerinte a Nyugattal szemben a nemzeti érdekeikért folytatott küzdelemben.

Putyin szerint nyugati jogvédő szervezetek úgy tekintettek Oroszországra, mint „egy másodosztályú országra, amelynek nincs létjogosultsága”. Erre Putyin szerint csak egyetlen válasz lehetséges, folyamatos küzdelem a nemzeti érdekeikért. „Csakis ezt fogjuk tenni, és senki ne számítson bármi másra.” Azt mondta, hogy ezt különböző módokon fogják megtenni. „Elsődlegesen békés módszerekre koncentrálunk, de ha nem marad más, akkor minden rendelkezésre álló eszközzel megvédjük magunkat.”

Arról is beszélt, hogy szerinte a „különleges katonai művelet” Ukrajnában – ahogy Oroszországban még mindig nem lehet háborúnak nevezni a háborút – hosszú folyamat lehet, de jelenleg nem látja szükségesnek újabb katonák mozgósítását. A szeptemberben bejelentett részleges mozgósítás keretében behívottak közül már 150 ezren vannak a háború által érintett területen. Putyin azt mondta, hogy közülük 77 ezren harcolnak, a többiek védelmi feladatokat látnak el. A szeptemberben bejelentett mozgósításról itt írtunk bővebben.

„Nem őrültünk meg, tisztában vagyunk vele, mik az atomfegyverek” – mondta, miközben a Guardian szerint arról is beszélt, hogy az orosz nukleáris arzenált védelmi elrettentésnek tekinti. De a lap szerint arra is figyelmeztetett, hogy egy nukleáris háború veszélye növekszik.

Putyin azt is kijelentette, hogy egyedül Oroszország tudja garantálni Ukrajna területi integritását, ez pedig Ukrajna új vezetőin áll. (Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!