Egy lépéssel közelebb a közös büntetés az uniós szankciók megsértésére

2022. december 2. – 16:13

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság ma hivatalosan javaslatot tett egy új irányelvre, hogy a tagállamok hangolják össze az uniós szankciók megsértéséről szóló szabályokat és a kiszabható büntetést. A lépést néhány napja maguk az uniós kormányok kérték egyhangúlag, mert az Ukrajna elleni orosz invázió miatt számos korlátozó intézkedést fogadtak el (szintén egyhangúlag), de nagyon eltérően határozzák meg, mi minősül a szankciók megsértésének és az ilyenkor kiszabható büntetés is erősen eltér. „Ez azzal járhat, hogy a szankciók eltérő mértékben érvényesülnek, és a hatályuk alá tartozó személyek kijátszhatják őket”.

A javasolt irányelv egyrészt felsorolja, mi minősül a büntetőintézkedések megsértésének. Ilyen lesz például, ha nem fagyasztják be a szankciós listán lévő személyek vagyonát, beengedik őket az EU-ba vagy tiltott pénzügyi tranzakcióba lépnek velük, de az olyan kiskapukat is bezárják, mint például a vagyon bujtatása vagy ha strómannal fedik el a valódi tulajdonost. A szabályok megsértői legalább öt év börtönre, cégek esetén az előző évi pénzügyi forgalmuk minimum öt százalékának megfelelő pénzbüntetésre számíthatnak majd.

Az irányelvet az Európai Parlamentnek és a tagállami miniszterekből álló Tanácsnak is meg kell szavaznia, majd az uniós országoknak átültetnie a saját nemzeti szabályaikba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!