Csődbe próbál menekülni az 1,5 milliárd dolláros kártérítésre ítélt Alex Jones

2022. december 2. – 22:21

Csődbe próbál menekülni az 1,5 milliárd dolláros kártérítésre ítélt Alex Jones
Alex Jones 2022. szeptember 21-én – Fotó: Joe Buglewicz / Getty Images North America / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Magáncsődöt kezdeményezett pénteken Alex Jones. Őt és az Infowars birodalma mögött álló céget közel 1,5 milliárd dolláros (kb. 583 milliárd forintos) kártérítés megfizetésére ítélték, miután hazugságokat terjesztettek a 2012-ben a Sandy Hook iskolában történt mészárlásról.

A Reuters szerint Jones Houstonban adta be az ehhez szükséges iratokat, amelyekben azt is írták, hogy a férfinak 1 és 10 millió dollár közötti vagyona van, viszont 1 és 10 milliárd dollár közötti a tartozása.

Az áldozatok családtagjait képviselő egyik ügyvéd azt mondta, hogy Alex Jones csődpróbálkozása nem fog működni, az amerikai igazságszolgáltatás el fogja számoltatni, és mindent megtesz majd az ítéletek végrehajtásáért.

2012. december 14-én egy 20 éves fiatal a bejárat melletti üvegtáblát átlőve betört a Sandy Hook általános iskolába, és lelőtt 26 embert, majd magával is végzett. Az áldozatok közül húszan hat- illetve hétéves gyerekek voltak. A Connecticut állambéli iskolai mészárlás az egyik legsúlyosabb ilyen tragédia volt az Egyesült Államok történetében.

A tömeggyilkosság után szinte azonnal beindultak az összeesküvéselmélet-hívők, akik szerint nem is történt meg az egész, csak a kormány rendezte meg színészekkel, hogy majd erre hivatkozva szigoríthassák a fegyvertartást, illetve alakítsanak ki valami új világrendet. A konteógyártók élén állt a médiaszemélyiség Alex Jones és az általa működtetett szélsőséges Infowars médiabirodalom.

2018-ban áldozatok családtagjai – akiket a Jones és más hozzá hasonló konteógyártók miatt évekig zaklattak és hazugságokkal vádoltak meg – jogi lépéseket tettek Jones és cége, a Free Speech Systems ellen, ami az Infowarst is működteti.

Októberben Connecticutban kimondták, hogy közel egymilliárd dollár kártérítést kell fizetnie nyolc amerikai családnak, akik elvesztették gyermekeiket 2012-ben. A connecticuti bíróság később további 473 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte Jonest.

Korábban egy texasi esküdtszék már úgy döntött, hogy Jonesnak és cégének közel 50 millió dollárt kártérítést kell fizetni két szülőnek, akik szintén a Sandy Hook iskolában történt mészárlásban vesztették el gyermekeiket. Jones ügyvédei azt mondták, hogy fellebbezni fog a két ítélet ellen.

Noha az Infowars 2016 óta csak a felületén megjelent hirdetésekkel 165 millió dollárnyi (kb. 64 milliárd forintnyi) növényi étrendkiegészítőt, videót és más terméket adott el, Jones három kisebb cége (Infowars, Prison Planet TV, IW Health) csődöt jelentett idén áprilisban, majd júliusban a legnagyobb cége, a Free Speech Systems is így tett. Utóbbi cégnek Jones szerint 79 millió dolláros tartozása volt, ebből 54 millió PQPR Holdings nevű cég felé, aminek szintén ő az igazgatója.

Jones egyébként a perek során 6,2 millió dolláros összesített eszközvagyont (ingatlanok, pénz, autók) vallott be a bíróságoknak, ugyanakkor szerinte a kötelezettségeit, adósságait is hozzászámolva mínusz 20 milliós a személyes vagyona.

A szülők áprilisban újabb pert indítottak, ezúttal azért, mert – állításuk szerint – Jones 2018 óta illegálisan pakolt át 18 millió dollárt a cégei és saját maga között, illetve a fent említett, saját cége felé fennálló 54 millió dolláros kötelezettséget is kamunak, pénzkimentésnek tekintik. A perekben egy közgazdász szakértő 135 és 270 millió dollár (kb. 52-104 milliárd forint) közé tette Jones összesített vagyonát cégestül, magánvagyonostul, mindenestül. Alex Jones ügyéről itt írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!