1,3 millió eurót kér vissza az OLAF egy kamu magyar ivóvízprojekttől

2022. december 1. – 13:53

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) több olyan szennyvízkezelést és vízügyi infrastruktúrás korszerűsítő uniós projektet vizsgált, amelyeknél a gyanú szerint visszaéltek az uniós forrásokkal. Az OLAF nyomozói több ügyet tártak fel – Magyarország is érintett – , és megállapításuk szerint összesen 19,5 millió eurót csaltak ki az uniós adófizetőktől.

A magyar ügyben, városnevet nem említve az írta az OLAF, hogy ívóvízminőség-javítást célzó projektnél csaltak. Az OLAF bizonyítékai szerint változatlan maradt a vízkezelési technológia, nincs hatása a vízminőségre, pedig ez a finanszírozás alapfeltétele volt. Az OLAF ezért 1,3 millió eurót kér vissza a projektpartnerektől.

A minap Mohácsról derült ki, hogy nyomozást folytat ott az OLAF. A hatóságtól írásban kértünk választ arra a kérdésünkre, hogy Mohács érintett-e a vízminőségi ügyben.

„Az OLAF négy vizsgálatot zárt le a víz- és szennyvízlétesítmények korszerűsítési projektjeivel kapcsolatban. A megállapítások a hamis dokumentumok benyújtásától vagy az uniós finanszírozás támogathatósági feltételeinek nem teljesítésétől kezdve a megépített, de soha nem működő tisztítóberendezésekig terjedtek. Az ilyen típusú létesítmények célja a tiszta víz biztosítása, valamint a polgárok és a környezet védelme a szennyeződésektől. Az a tény, hogy az OLAF feltárta ezeket a feltételezett csalásokat, azt jelenti, hogy a pénzek visszakerülhetnek az uniós költségvetésbe, és a polgárok javára, nem pedig a csalók meggazdagodására fordíthatók. Összesen több mint 19,5 millió eurót javasoltak behajtásra a négy eset kapcsán” – mondta Ville Itälä, az OLAF főigazgatója.

Bulgáriában egy 2012-ben megépített szennyvíztisztító telepnél tártak fel csalást. A nyomozás szerint a telep sohasem működött, sőt funkciójával ellentétesen még a közegészségügyet és a környezetet is veszélyezteti. Ebben az ügyben 4,8 millió eurót kérnek vissza.

Egy romániai projektnél a nyomozók a közbeszerzési eljárásnál találtak szabálytalanságokat, emiatt 6,5 millió euró behajtását javasolták.

A második eset egy romániai vízellátási és szennyvíz-infrastruktúra korszerűsítésére irányuló projekt keretében végzett munkálatokra vonatkozó közbeszerzési eljárást vizsgálta. A vizsgálat különösen a közbeszerzési eljárás során benyújtott dokumentumok hitelességére összpontosított. Az OLAF nyomozói bizonyítékokat találtak a projektben részt vevő vállalkozók által elkövetett állítólagos csalásra, és az ügy lezárásakor 6,5 millió EUR behajtását javasolták. A román hatóságoknak bírósági ajánlást is benyújtottak.

A negyedik ügy is egy bulgáriai projekthez kötődik. Az OLAF egy névtelen forrástól kapott tipp után kezdett nyomozni, több szerződést is átnézett, és arra jutott, hogy hamis dokumentumokat nyújtottak be a pályázati szakaszban, és a kivitelezéskor is szabálytalanul hagytak jóvá munkákat. Itt 6,9 millió eurót követelnek vissza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!