Lavrov: Nem állíthatók helyre Oroszország és a Nyugat korábbi kapcsolatai a biztonság kérdéseiben

2022. december 1. – 11:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov egy csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatón arról beszélt, nem állíthatók helyre Oroszország és a Nyugat korábbi kapcsolatai a biztonság kérdéseiben, miután a NATO és az USA – Lavrov szerint – közvetlenül beleavatkozik az ukrajnai konfliktusba, és kiszorítanák Oroszországot az EBESZ-ből is.

„Egyedül csak az világos, hogy ha és amikor, egy bizonyos időpontban a nyugati szomszédaink – és a szomszédságtól nem lehet elszakadni –, a nyugati szomszédaink és korábbi partnereink hirtelen érdeklődni kezdenek majd az európai biztonsággal kapcsolatos közös munka valamilyen módon történő helyreállítása iránt, akkor ez a helyreállítás nem sikerül majd” – mondta Lavrov az MTI összefoglalója szerint.

A külügyminiszter többek között nehezményezte, hogy Emmanuel Macron francia elnök egy európai politikai közösség létrehozását javasolva mindenkit meginvitált, kivéve Oroszországot és Belaruszt. Emellett azt is kifogásolta, hogy Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője és Annalena Baerbock német külügyminiszter pedig nyíltan arról beszélt, hogy az európai biztonságot Oroszország ellenében és nem vele együtt kell kiépíteni.

Lavrov egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy Washington és a NATO közvetlenül részt vesz a háborúban, mert fegyvereket szállítanak Ukrajnának, és katonai kiképzést biztosítanak neki a területükön – írja a Reuters. Megvédte az ukrán energetikai infrastruktúrára mért orosz csapásokat is: „Olyan energetikai létesítményeket kapcsolunk ki (Ukrajnában), amelyek lehetővé teszik, hogy önök (a Nyugat) halálos fegyvereket pumpáljanak Ukrajnába, hogy oroszokat öljenek” – mondta.

A Reuters beszámolója szerint Lavrov arról beszélt, halmozódnak a problémák az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben (EBESZ), és

azzal vádolta a Nyugatot, hogy elszalasztotta az esélyt arra, hogy az európai biztonsági megfigyelőszervezet a hidegháború után valódi híd legyen Oroszország és Európa között.

Lavrov azt is megjegyezte, a NATO „meggondolatlan bővítése” leértékelte az EBESZ alapelveit. A miniszter arról beszélt, a Nyugat megpróbálja kihasználni számbeli fölényét a szervezetben, és átvenni a hatalmat, „leigázva a regionális párbeszédnek ezt az utolsó platformját”. Korábban Ukrajna is kritikusan nyilatkozott az EBESZ-ről, mondván, hogy Moszkva ukrajnai invázióját követően Oroszországot el kellett volna távolítani belőle.

A külügyminiszter a sajtótájékoztatón azzal is megvádolta a NATO-t, hogy be akarja vonni Indiát egy Oroszország- és Kína-ellenes szövetségbe, és hogy a Dél-kínai-tenger térségében fel szándékozik szítani a feszültséget. Lavrov szerint az USA ugyanúgy szét akarja verni Délkelet-ázsiai Országok Szövetségét (ASEAN), ahogyan azt az EBESZ-szel is tette. Lavrov elmondta:

„Oroszország éppen ezért fejleszti a katonai együttműködést Kínával, és közös gyakorlatokat tart” – írja a Reuters.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!