Horvátországban megvalósulhat a KDNP álma: részleges vasárnapi boltzárról döntött a kormány

2022. december 1. – 14:35

Másolás

Vágólapra másolva

Az év nagy részében zárva tarthatnak vasárnaponként a boltok Horvátországban. A horvát kormány törvénymódosító javaslata szerint néhány kivételt leszámítva legfeljebb 16 hétig nyithatnak ki a boltok vasárnaponként.

A kivételek között szerepelnek a benzinkutak, valamint a kórházak, repülőterek, busz- és vasútállomások területén működő üzletek. A trafikok és a pékségek vasárnap 7-től 13 óráig lehetnek nyitva. A tervezet alapján vasárnap vagy munkaszüneti napokon 50 százalékkal megnövelik az alapbért – írja az MTI.

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök a csütörtöki kormányülésen arról beszélt, a javaslat lehetővé teszi a bolti dolgozóknak, hogy a vasárnapokat a családjukkal töltsék. Több más országban is bevezettek már vasárnapi boltzárt, de ez a javaslat szerint Horvátországra van szabva, mert az ország rendkívüli mértékben függ a turizmustól. „Ezzel a szabályozással a vasárnapokat a családok napjává tesszük, így erősítve a horvát társadalom magját, ugyanakkor a 16 munkavasárnappal a szezonban és a nagyvárosokban lehetőség nyílik arra, hogy a boltok maguk döntsenek a munkabeosztásáról” – mondta Plenkovic. A javaslatot még a parlamentnek is el kell fogadnia.

A magyar társadalomnak nem jött be a vasárnapi boltzár. Az Országgyűlés a KDNP javaslatára 2014-ben döntött arról a javaslatról, amely megtiltotta a bevásárlóközpontoknak és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzleteknek, hogy vasárnap nyitva tarthassanak. A törvénymódosítás 2015. március 15-én lépett életbe és alig egy év után el is törölték.

Az energiaválság miatt az elmúlt hónapokban ismét szóba került a vasárnapi boltzár itthon, de a kormány minden esetben azt mondja, hogy nem tervezik ismét bevezetni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!