Stoltenberg: A NATO nem engedheti meg Vlagyimir Putyinnak, hogy győzzön

2022. november 28. – 20:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint, ha Vlagyimir Putyint hagynánk győzni, az más vezetőket is arra sarkall majd, hogy erőszakkal próbálják elérni céljaikat. Úgy vélte: az Észak-atlanti Tanács kedden kezdődő kétnapos bukaresti külügyminiszteri értekezletének egyik üzenete az Ukrajnának nyújtandó légvédelmi segítség erősítése lesz.

Szerinte

Putyin a lakosság villamosenergia- és gázellátását próbálja ellehetetleníteni, hogy a közelgő telet fegyverként használhassa Ukrajna ellen.

A NATO eddig is küldött az orosz ballisztikus rakéták, drónok és robotrepülőgépek ellen bevethető eszközöket, de Stoltenberg szerint további légvédelmi rendszerekre, valamint cserealkatrészekre, kiképzésre és lőszerre is szüksége van Ukrajnának, hogy ellenállhasson a támadásnak.
A NATO kedden és szerdán tartandó bukaresti külügyminiszteri értekezletén nemcsak a harminc NATO-tagállam, hanem a csatlakozásra meghívott Finnország és Svédország külügyminisztere is részt vesz. A kedd esti munkavacsorán Ukrajna is képviselteti magát, az utolsó megbeszélésre pedig Moldova, Georgia, valamint Bosznia-Hercegovina is meghívót kapott.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!