Ferenc pápa: Köztudott, hogy kit ítélek el a háborúért. Nem szükséges, hogy családnevet és keresztnevet is tegyek hozzá

2022. november 28. – 20:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A vatikáni diplomácia a békét és a felek közötti párbeszédet keresi az orosz-ukrán háborúban, és kész a közvetítésre – mondta Ferenc pápa az America című jezsuita folyóiratban hétfőn közölt interjúban.

Ferenc pápa leszögezte, egyértelműnek tartja, hogy Oroszország a felelős a háborúért. Az interjúban elárulta, miért nem nevezi meg soha az orosz elnököt. „Nem mondom ki mindig, nehogy sértsek vele, és ne ítélkezzek általánosságban, mégis köztudott, hogy kit ítélek el. Nem szükséges, hogy családnevet és keresztnevet is tegyek hozzá. Miért nem nevezem meg (Vlagyimir) Putyint? Mert nem szükséges; közismert. Az emberek néha a részletekbe kötnek bele. Mindenki ismeri állásfoglalásomat, Putyinnal vagy Putyin nélkül, anélkül hogy megnevezném” – fejtette ki a katolikus egyházfő.

A pápa felidézte, hogy a február 24-én kirobbant háború második napján személyesen elment Oroszország vatikáni nagykövetségére, ahol a nagyköveten keresztül üzent Vlagyimir Putyinnak: készen áll az utazásra azzal a feltétellel, hogy az orosz elnök akár szűk lehetőséget is ad a tárgyalásra. „Szergej Lavrov külügyminiszter nagyon udvarias levéllel válaszolt, melyből megértettem, hogy egyelőre nincs rá szükség” – mondta Ferenc pápa.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!