Kis precíziós bombákat küldene az ukránoknak az USA

2022. november 28. – 10:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Pentagon fontolgatja a Boeing azon javaslatát, hogy olcsó, kisméretű precíziós bombákat szállítson Ukrajnának, írja a Reuters. Az Egyesült Államok és a szövetségesek katonai készletei fogynak, és Ukrajnának a háború elhúzódásával egyre nagyobb igénye van kifinomultabb fegyverekre. Iparági források szerint a Boeing által javasolt, a Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) névre keresztelt rendszer, egyike annak a mintegy féltucatnyi tervnek, hogy új lőszereket állítsanak elő Ukrajna és Amerika kelet-európai szövetségesei számára.

A Reuters és három, a tervet ismerő személy által áttekintett dokumentum szerint a GLSDB már 2023 tavaszán átadásra kerülhet.

Egy M142-es nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszer (HIMARS) katonai gyakorlaton a lettországi Liepaja közelében 2022. szeptember 26-án – Fotó: Ints Kalnins / Reuters
Egy M142-es nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszer (HIMARS) katonai gyakorlaton a lettországi Liepaja közelében 2022. szeptember 26-án – Fotó: Ints Kalnins / Reuters

Doug Bush, az Egyesült Államok hadseregének fő fegyverbeszerzője a múlt héten a Pentagonban újságíróknak elmondta, hogy a hadsereg a jelenleg csak kormányzati létesítményekben gyártott 155 milliméteres tüzérségi lövedékek gyártásának felgyorsítását is fontolgatja, lehetővé téve vállalkozóknak is, hogy gyártsák őket.

Bár néhány GLSDB egység már elkészült, a hivatalos beszerzésnek számos logisztikai akadálya van. A Boeing-terv megköveteli az árfelderítés alóli felmentést, amely mentesíti a vállalkozót egy olyan alapos felülvizsgálat alól, amely biztosítja, hogy a Pentagon a lehető legjobb ajánlatot kapja tőlük. Bármely megállapodás azt is megköveteli, hogy legalább hat beszállító felgyorsítsa alkatrészeik és szolgáltatásaik szállítását a fegyver gyors előállításához.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!