Zelenszkij: Oroszország a terror napjává változtatta a holodomor emléknapját

2022. november 27. – 08:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a szombat esti beszédében kitért az Ukrajna egyes részein továbbra is fennálló áramellátási problémákra, amelyek a kritikus infrastruktúrára mért orosz csapások következményei. Elmondta, hogy a mérnökök megpróbálták helyreállítani az áramellátást, ami részben sikerült is.

„Ma reggel óta fele annyi előfizető van lekapcsolva a hálózatról, mint tegnap este. Azonban 14 régióban és Kijevben még mindig több mint százezer lakás van áram nélkül. Ha este megnő a fogyasztás, az áramkimaradások száma növekedhet. Ez ismét megmutatja, hogy mennyire fontos most az energiatakarékosság és az észszerű fogyasztás” – mondta.

Zelenszkij arról is beszélt, hogy az oroszok rakétatámadást indítottak magánházak ellen a Dnyipropetrovszki területen, a légicsapásban több ember megsérült. Az oroszok emellett lőtték a Donyecki területet, valamint a déli régiókat is – tette hozzá.

„Oroszország ezt a napot – a holodomor emléknapját – a terror napjává változtatta.

A megszállók mindenképpen felelősek lesznek mindezért. Mi pedig ki fogjuk űzni őket a földünkről” – mondta az ukrán elnök.

Korábban az ukrán külügyminisztérium azt közölte, hogy Oroszország ma Sztálin népirtó stratégiáját alkalmazza, és megpróbálja kiirtani az ukrán nemzetet. 1932-ben lefoglalták a gazdaságok gabonáját és állatállományát, beleértve a következő terméshez szükséges vetőmagokat is, emiatt mintegy 4 millióan haltak éhen a Szovjetunióban, az éhínség különösen Ukrajnát sújtotta.

Az ukrán külügyminisztérium szombaton kiadott közleményében azt írta: „Az 1932-1933-as ukrajnai holodomor 90. évfordulóján Oroszország népirtó agressziós háborúja ugyanazt a célt követi, mint az 1932-1933-as népirtás idején: az ukrán nemzet és államiságának felszámolását.”

(Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!