Földrengés Indonéziában: egy ötéves kisfiút két nap után mentettek ki a romok alól

2022. november 24. – 10:49

Másolás

Vágólapra másolva

5,6-os erősségű földrengés rázta meg hétfőn az indonéziai Jáva szigetét és környékét. A legfrissebb adatok szerint 271 halálos áldozatot követelő földrengés túlélői után kutató mentőalakulatok munkáját a heves esőzés és földcsuszamlásveszély is nehezíti. A nyugat-jávai Cianjur városában még legalább 40 eltűnt embert keresnek, szerdán egy ötéves kisfiúra, Azkára bukkantak, aki két napot töltött egy összeomlott ház romjai alatt – írja a Guardian.

Azka valószínűleg azért maradt életben, mert egy matrac védte a rázúduló törmeléktől, az édesanyja viszont nem élte túl a katasztrófát. A helyi tűzoltóság által közzétett videón látszódik, hogy a kisfiú eszméleténél volt, amikor kiemelték a romok alól.

A rokonok elmondása szerint a kisfiú egészséges, és nem sérült meg, csak legyengült. „Most már haza akar menni. Az édesanyja után kérdezősködött” – mondták.

A mentőcsapatokat azért is szorítja az idő, mert a földrengés után három nappal egyre kisebb az esélye annak, hogy túlélőket találjanak a romok között. A 48 éves Ai Nurjanaht szintén a romok alól mentették ki kislányával együtt. Mint mondta, a földrengés után körülbelül 15 percig egy betontömb alatt rekedt, miközben négyéves kislányát védte a testével. Épp aludtak, amikor a rengés bekövetkezett, esélyük sem volt kimenekülni a házból. “Addig kiabáltam segítségért, amíg el nem fogyott a hangom” – mondta. “A kislányom sírt, azt ismételgette, ”Mama, sötét van, nem kapok levegőt".

A térségben több falut is maga alá temetett a földcsuszamlás, két olyan faluba, amelyet közúton nem lehet megközelíteni, helikopterrel szállítják az élelmiszert és a vizet. A katasztrófavédelem közlése szerint mintegy 6000 mentőst vezényeltek ki a térségbe. A hatóságok szerint több mint 170 utórengés volt, köztük egy 3,9-es erősségű szerda délutáni. Az utórengések miatt a túlélőket nem is a kórházakban, hanem parkolókban felállított sátrakban kezelik.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a földrengés sűrűn lakott területen történt, ahol gyakoriak a földcsuszamlások, a rosszul megépített házak könnyedén összedőltek. A katasztrófa miatt több mint 13 ezer ember kényszerült lakóhelyét elhagyni, és több mint 2200 lakás sérült meg.

Ridwan Kamil regionális kormányzó szerint akár három napig is eltarthat, amíg az áramszolgáltatás teljesen helyreáll a térségben, és a mobiltelefon-hálózat működése is akadozik, ami sok problémát okoz a hatóságoknak.

A 270 millió lakosú Indonéziában gyakoriak a földrengések. Idén februárban egy 6,2-es erősségű földrengés 25 halálos áldozatot követelt. Az eddigi legsúlyosabb földrengés és cunami 2004-ben pusztított az Indiai-óceánon, akkor egy tucat országban összesen 230 ezren haltak meg, többségük Indonéziában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!