Putyin anyák napján mozgósított katonák anyukáival találkozik

2022. november 22. – 15:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin anyák napján (amit Oroszországban november utolsó vasárnapján ünnepelnek) a mozgósítást követően Ukrajnában bevetett katonák anyukáival találkozik.

– erősítette meg Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő az erről szóló orosz lapértesüléseket (=szivárogtatásokat), aki a november 27-i eseményt azzal kommentálta:

Az elnök gyakran tart ilyen találkozókat, ezek nem mindegyike nyilvános. De mindegyikre jellemző, hogy az elnök itt szerzi első kézből származó értesüléseit az ország valós állapotáról.

Putyin a szeptemberben elszenvedett kelet-ukrajnai orosz vereségek után jelentette be mintegy 300 ezer tartalékos mozgósítását; a népszerűtlen intézkedést ráadásul rengeteg hibával tudták csak megvalósítani az orosz hatóságok, több beszámoló szerint is minimális kiképzéssel, hiányos felszereléssel (a hiányosságokról több elemzésünkben is írtunk) vetették be az orosz szlengben „mobik”-nak nevezett mozgósítottakat, akik hetek alatt óriási veszteségeket szenvedtek a frontokon.

Oroszország ráadásul a sebtében a frontra küldött mobikkal sem tudta megakadályozni Herszon visszafoglalását, a stratégiai és szimbolikus szempontból is jelentős dél-ukrajnai várost a Dnyipro-folyó egész jobb partjával együtt november közepén adták fel a visszavonuló orosz csapatok. Vlagyimir Putyin eddig nem kommentálta nyilvánosság előtt a közelmúltban elszenvedett kudarcokat, sem pedig a százezres orosz veszteségeket.

(via Independent)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!