New York Times: hiteles a lelőtt orosz katonákról terjedő videó

2022. november 21. – 14:24

Másolás

Vágólapra másolva

A New York Times szerint hiteles az orosz közösségi médiában keringő videó, ami alapján Oroszország azzal vádol ukrán katonákat, hogy több mint 10 orosz hadifoglyot végeztek ki a luhanszki területen fekvő Makijevkánál. Ahogy arról korábban írtunk, az orosz média szerint ukrán katonák végezték ki a földre fektetett embereket, a másik értelmezés szerint az ukránok felszólítására a romos házból feltartott kézzel előjövő orosz katonák közül az egyik rálőtt az ukránokra, és emiatt tört ki lövöldözés. Nem tudni, pontosan mi történt a helyszínen, de az ügy alapos kivizsgálást igényel.

A New York Times elemezte az események sorrendjét és a történteket is, és műholdfelvételekkel hasonlította össze a két forrásból felvett videókat. A lap ez alapján erősítette meg, hogy a felvételek a falu egyik tanyáján készültek. Az egyik videót egy meg nem nevezett ukrán katona készítette, és készültek drónvideók is, ezeket az offenzívát megfigyelő ukrán erők készítették.

A lap szerint az első videó a telefonokban és a közösségi médiában is rendszeresen használt videónapló funkcióval készült, és az látható rajta, hogy fegyveres ukrán katonák egy csoportja fekszik egy mezőn, és egy célpontra tüzelnek. A katonák ukránul és oroszul is beszélnek, lövések hallatszanak, majd a felvétel készítője megmutatja az arcát. A lap ezt a részt személyiségi jogi okokból elmosódottan ábrázolta.

Részlet a videóból – Forrás: Telegram
Részlet a videóból – Forrás: Telegram

A második videó légi felvételén ugyanígy az ukrán katonák csoportja látható, egy tanya udvarán belül. A ház és a környező épületek súlyosan megrongálódtak a harcok következtében, mint ahogyan sok más épület is a környéken. A felvételen az látszik, ahogy egy ukrán katona a földön fekve, hason fekvő helyzetben egy töltött géppisztollyal céloz az épületegyüttes egyik fészerére. Mögötte egy második ukrán katona áll, egy harmadik puskával a kezében járkál az udvaron, egy negyedik pedig a földön egy halottnak tűnő orosz katona testét vizsgálja. A közelben egy másik, szintén orosznak tűnő holttest fekszik mozdulatlanul.

A következő jelenet egy mobilos videó, amelyet ugyanaz az ukrán katona vett fel az udvaron. Nem tudni miért, de a videó többször megszakad, mindenesetre látható rajta a négy ukrán katona, akik közül legalább háromnak fegyvere van. Az egyik katona puskájával óvatosan közelít ahhoz az épülethez, ahol az orosz katonák elrejtőztek. Ezután több lövés hallatszik – bár nem világos, hogy honnan –, és a katona lassan hátrál egy melléképületből, előcsalogatva az orosz katonákat.

A videó megszakad, és amikor újraindul, hat orosz katona fekszik arccal lefelé a földön egymás mellett. Legalább ketten közülük élnek, és látható, hogy mozognak a videón; a többiek mozdulatlanok. Majd négy másik katona lassan, egymás után, egyesek felemelt karral hagyják el a melléképületet. Kisebb csend után egy 11. orosz katona is kijön a fészerből, tüzet nyit az egyik ukrán katonára, őket láthatóan meglepi a támadás, írja a lap. A telefon kamerája elbillen, a felvevő ukrán katona meghátrál. A New York Times cikke szerint az ezután történtek képkockáról képkockára történő elemzése azt mutatja, hogy a mellette álló ukrán katona felemeli a puskáját, és az orosz fegyveres felé céloz.

A videó itt véget ér, és nem nem világos, mi történik ezután, de a helyszínről készült légi felvételen látszik a lelőtt katonák véres holtteste.

„Úgy tűnik, hogy a legtöbbjüket fejbelőtték” – mondta Dr. Rohini Haar, az Orvosok az Emberi Jogokért orvosi tanácsadója a lapnak, aki szerint a vértócsák arra utalnak, hogy egyszerűen a helyszínen hagyták az áldozatokat.

Korábbi cikkünkben részletesen körüljártuk, hogy milyen bizonytalanságok övezték a nyilvánosságra került felvételeket. Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztos vasárnap a Telegramon azt írta: az orosz katonák megadást színleltek, majd tüzet nyitottak az ukrán katonákra.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!