Tizenegy fegyvertelen, földre fektetett orosz hadifogoly halt meg tisztázatlan körülmények között

2022. november 20. – 12:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenegy fegyvertelen orosz katona halt meg tisztázatlan körülmények között november közepén a luganszki Makijevkánál. Az orosz média szerint ukrán katonák végezték ki a földre fektetett embereket, a másik értelmezés szerint az ukránok felszólítására a romos házból feltartott kézzel előjövő orosz katonák közül az egyik rálőtt az ukránokra, és emiatt tört ki lövöldözés. Nem tudni, pontosan mi történt a helyszínen, de az ügy alapos kivizsgálást igényel.

A közösségi médiában egy olyan drónvideó (18+) kezdett el terjedni, amelyen tizenegy orosz katona vérző holtteste fekszik egy romos ház udvarán. Az sem egészen világos, mikor és hol készültek a Twitteren látható felvételek. A leírások szerint a videók a luganszki fronton lévő Makijevkánál készültek, amely nem összetévesztendő a Donyeck melletti másik Makijevkával. Annyi bizonyos, hogy november 16-án az ukrán hadsereg Makijevka felszabadításáról számolt be.

Egy másik videón azonban megismerhetjük a történések előzményeit is, még ha ebből sem válik teljesen egyértelművé, mi is történt valójában. A videón ugyanezt az udvart látjuk. Fegyveres ukrán katonák felszólítására az orosz katonák feltartott kézzel sorban lépnek ki a romos házból, és lefekszenek a földre az udvaron.

A The Insider orosz oknyomozó portál (ami idén júniusa óta „nemkívánatos szervezet” Oroszországban) szerint az ukrán katonák ekkor azt kiabálják: „Ki a tiszt? Mindenki kint van? Gyere ki!”

Ekkor lép ki még ember a házból, akinek az árnyékban csak az alakja látszik, majd a felvételen lövés dördül, a kamera elfordul, a felvétel megszakad. Ezután egy olyan videórészletet látunk, amin egy sebesült vagy halott ukrán katona látható.

Moszkva szerint az ukrán katonák kivégezték a fegyvertelen foglyokat, ezért Marija Zaharova, a külügyminisztériumi szóvivője azt mondta: minden elkövetőt és a bűncselekményekben részt vevőt azonosítanak és felelősségre vonnak. Zaharova sürgette a nemzetközi szervezeteket, hogy ítéljék el az orosz hadifoglyok kivégzését és folytassanak le alapos vizsgálatot. Az orosz Nyomozó Bizottság büntetőeljárást indított az ügyben.

A videók elemzése alapján azonban nem egészen egyértelmű, hogy szimpla kivégzés történt. Az egyik felvétel alapján ugyanis többen úgy gondolják, hogy a házból kilépő alak rálőtt az ukránokra, akik viszonozták a tüzet, és a többi orosz katona a lövöldözésben halhatott meg. Ezt a feltételezést részletezi Telegram-csatornáján az Izraeli Védelmi Erők tisztje, Yigal Levin katonai szakértő. Szerinte a házat utolsóként elhagyó férfi úgy döntött, nem teszi le a fegyvert, hanem tüzet nyitott az ukránokra. A katonai szakértő szerint ebben a helyzetben az ukrán katonák reakciója indokolt volt, mert senki sem tudhatta, hogy a magukat megadók közül kinél volt még elrejtett fegyver vagy gránát. A szakértő szerint ezért ez nem kivégzés, hanem aki tüzet nyitott, az ezzel megölte a saját osztagát.

Korábban egy olyan tézis is elterjedt, hogy az orosz foglyokat egy becsapódó akna ölhette meg, a holttestek elhelyezkedése azonban ezt nem támasztja alá.

Ezek természetesen mind csak feltételezések. Még a videók alapján sem világos, mi történt a támadás és a holttestekről készült drónvideó között. Az eset részleteit alapos vizsgálattal lehetne kideríteni, amennyiben erre a háború körülményei között lenne lehetőség.

Ukrajna kivizsgálja az esetet – mondta Olha Sztefanisina, az Ukrajna európai uniós csatlakozását felügyelő ukrán miniszterelnök-helyettes. Sztefanisina szerint nagyon valószínűtlen, hogy a rövid, szerkesztett részleteken az lenne látható, amit Oroszország állít. Az ukrán erők „egyáltalán nem érdekeltek senki kivégzésében” – mondta a miniszterelnök-helyettes, és közvetlen parancsot kaptak arra, hogy „annyi hadifoglyot ejtsenek, amennyit csak tudnak”, hogy a fogolycsere során elcserélhessék őket Oroszországgal.

Kapcsolódó
Kövess minket Facebookon is!