Norvégia 78 milliárd forintnyi összeggel támogatja Ukrajna gázellátását

2022. november 21. – 16:51

Másolás

Vágólapra másolva

Norvégia kétmilliárd koronával (78 milliárd forint) támogatja Ukrajna gázellátását a télen – jelentette be hétfőn az oslói kormány.

Az összeget az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankon (EBRD) keresztül fogják folyósítani. „Miközben vészesen közeleg a tél Ukrajnában, Oroszország fegyverként használja az energiát, és célzottan a kulcsfontosságú infrastruktúrát támadja az ukrajnai ellenállás megtörése érdekében” – mondta Anniken Huitfeldt norvég külügyminiszter. „Amit Oroszország csinál, az a nemzetközi jog súlyos megsértésének számít, és óriási megpróbáltatásoknak teszi ki Ukrajna lakóit” – tette hozzá az MTI tudósítása szerint.

Jonas Gahr Store norvég kormányfő még júliusban jelentette be, hogy 2022-ben és 2023-ban tízmilliárd koronával (390 milliárd forint) fogják támogatni Ukrajnát.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök szerint Ukrajna gáztározóiban jelenleg 14 milliárd köbméter gázt tárolnak, amely elegendő a fűtési szezonra. „Párhuzamosan a kritikus infrastruktúránkra mért orosz támadások miatt további forrásokat fogunk felhalmozni” – tette hozzá.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!