Az ország elhagyására biztatja az ukránokat egy energetikai vállalat, hogy spórolni tudjanak az árammal

2022. november 19. – 13:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna elhagyására kérte a legnagyobb magánkézben levő energetikai vállalat azokat a lakosokat, akik meg tudják ezt tenni, hogy csökkentsék a hálózat terheltségét – írja a Guardian.

Az orosz támadások miatt egyre rosszabb állapotban van az ukrán elektromos hálózat. Bár Volodimir Zelenszkij szerint folyamatosan zajlanak a javítási munkák, Denisz Smihal miniszterelnök tegnap azt mondta, hogy az ukrán energiarendszer közel fele nem működik.

Kijevi lakóházak egy november 8-ai áramszünet során – Fotó: Sergii Kharchenko / NurPhoto / AFP
Kijevi lakóházak egy november 8-ai áramszünet során – Fotó: Sergii Kharchenko / NurPhoto / AFP

Maxim Timicsenko, a DTEK vezérigazgatója szerint muszáj csökkenteni a fogyasztást, ha tovább akarják működtetni a rendszert.

„Ha találnak egy más helyet, ahol el tudnak tölteni három-négy hónapot, akkor rengeteget segítenének a rendszeren. Ha kevesebbet fogyasztasz, akkor a sérült katonákkal teli kórházakban biztosabb lesz az áramellátás. Így lehet magyarázni: ha kevesebbet fogyasztasz vagy elhagyod az országot, másokon segítesz”

– mondta, utalva arra, hogy a más országba utazók így tudnak hozzájárulni az ország védelméhez.

Zelenszkij szerint a (háború előtt) 44 milliós országban 10 millióan élnek áramellátás nélkül. Tisztviselők már azt is el tudják képzelni, hogy Kijev és más nagyobb régiók teljesen áram nélkül maradnak, ami komoly problémát jelentene, főleg úgy, hogy lassan kezdődik a tél.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!