Amerikai félidős választások: megvan a republikánus többség a képviselőházban

2022. november 17. – 06:38

Másolás

Vágólapra másolva

Beigazolódtak az előzetes becslések, a republikánusok szűk többséget szereztek az amerikai képviselőházban – írja a BBC. Ez azt jelenti, hogy hiába őrizte meg többségét a szenátusban a Demokrata Párt, a képviselőház támogatása nélkül Biden nem lesz képes újabb, nagyobb reformokat átnyomni, és a következő költségvetés is veszélybe kerülhet.

A republikánusok a szerdai állás szerint 218 helyet szereztek meg a 435 fős képviselőházban, de ez a szám akár 223-ra is nőhet, néhány hely sorsa ugyanis még mindig nem dőlt el. A republikánusok képviselőházi vezetője Kevin McCarthy lett, akinek a Twitteren Joe Biden amerikai elnök is gratulált az eredményhez. A demokrata elnök nyilatkozatában azt írta „készen áll a közös munkára az amerikai családokért”.

Bár a kormányzó párt hagyományosan rosszul szerepel a félidős választásokon, a demokratáknak nem kell szégyenkezniük, a vártnál ugyanis jobban teljesítettek. A republikánusok viszont erősebb eredményre számítottak, a felemás eredményért több befolyásos republikánus politikus is a volt elnököt, Donald Trumpot (aki pár napja bejelentette: 2024-ben visszatérne a Fehér Házba) tette felelőssé.

Nancy Pelosi demokrata házelnök is nyilatkozatot adott ki, miután biztossá vált a republikánus többség az alsóházban, ebben azt írta: a demokrata képviselők továbbra is Biden szövetségesei lesznek, és erős befolyást fognak gyakorolni a „szűk republikánus többségre”. A 82 éves Pelosi, aki az első nő ezen a poszton, közleményében nem nyilatkozott arról, hogy kisebbségi vezetőként a posztján maradna-e. A januári első plenáris ülésen dőlhet el, hogy a republikánus többség össze tud-e fogni annak érdekében, hogy új, republikánus házelnököt válasszanak az alsóház élére (a jelölt minden bizonnyal Kevin McCarthy lesz).

Kevin McCarthy republikánus vezető egy 2022. november 15-én tartott sajtótájékoztatón – Fotó: Alex Wong / Getty Images / AFP
Kevin McCarthy republikánus vezető egy 2022. november 15-én tartott sajtótájékoztatón – Fotó: Alex Wong / Getty Images / AFP

A republikánus többség azért is nagy eredmény, mert az amerikai képviselőház szabályai a vezető pártnak adják meg az irányítást abban a kérdésben is, hogy mely törvényjavaslatokról szavaznak, és melyek maradnak függőben – így akár Biden-adminisztráció törvényjavaslatait is lesöpörhetik az asztalról. A republikánusok irányítják majd az összes képviselőházi bizottságot is, amelyek széles körű felügyeleti és idézési jogkörrel rendelkeznek.

Az amerikai félidős választás eredményéről korábban ebben a cikkben írtunk bővebben. Ebben pedig azt elemeztük, milyen hatással van mindez a politikai erőviszonyokra, és a következő két év törvényhozására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!