Lengyelország nem ad ki vízumot az EBESZ varsói értekezletére készülő orosz képviselőknek

2022. november 16. – 15:19

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelország nem ad ki vízumot az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) november végi varsói értekezletére készülő orosz képviselőknek – erősítette meg szerdán a lengyel külügyi szóvivő.

Az EBESZ soros elnökségét idén betöltő Lengyelország november 24–26-án Varsóban rendezi meg a szervezet parlamenti közgyűlését. Lukasz Jasina, a varsói külügyminisztérium szóvivője a PAP hírügynökségnek megerősítette a vízumkérelmek elutasításának hírét. Előtte, szerda reggel az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió tudatta: az orosz képviselők az EBESZ ülésére készültek, de nem utazhatnak be Lengyelországba az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók miatt.

Az RMF FM hivatalosan meg nem erősített információi szerint az eset több mint tíz orosz képviselőt érint, akiknek azzal indokolták meg a vízumkiadás megtagadását, hogy beutazásuk sértené Lengyelország Ukrajnával vállalt szolidaritás elvét.

Lengyelország szeptemberben korlátozta a schengeni térségbe való belépést az uniós vízummal rendelkező, turisztikai, kulturális, sport- és üzleti céllal érkező oroszok számára. Ugyanakkor fenntartották a mentességet többek között ellenzéki aktivisták számára.

(MTI)Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!